Історія проекту ДонорUA

n/a

3 листопада 2015 року, 12:50

Можна сказати, що історія проекту розпочалась ще за часів створення Асоціації молодих донорів України. Все, що ми робили і робимо в Асоціації, всі наші проекти та події спрямовані лише на одне — популяризація безоплатного донорства крові в Україні та покриття існуючого дефіциту крові. Ми вчимось на власних проектах, помилках, кроках, що викидають нас вперед, та на тих, що тягнуть нас назад.

Сказати можна багато, а насправді, початок проекту ДонорUA розпочався із створення цілеспрямованої, амбітної, професійної команди. І це був квітень 2014 року, Socialboost в Майкрософт, випадкова, хоча вже так і не здається, зустріч. Потрібно було створити рішення для донорів та реципієнтів. Сфокусувати зусилля над побудовою системи, що не тільки вирішить існуючі проблеми в сфері донорства та служби крові, а й просто стане таким собі незамінним елементом системи. Побудувати, виявилось, не так просто. Система складна і кожного дня удосконалюється.

Що ми досягнули за рік існування проекту?

Інтенсивну роботу ми розпочали після нашої перемоги в рамках Міжнародної конференції IDCEE 2014, після отримання фінансової підтримки від Бориса Кауфмана та журналу ФОКУС.

  • Всеукраїнський реєстр донорів крові та її компонентів
  • Відкрита статистика
  • Щомісячна реєстрації донорів крові та її компонентів до 100 людей
  • Поєднання із центрами крові за допомогою системи КРІСТАЛ
  • Отримання інформації про потреби від станцій переливання, центрів крові, відділень трансфузіології
  • Отримання інформації про залишки на станціях переливання, центрах крові, відділеннях трансфузіології
  • Консультування донорів та бажаючих стати донорами за допомогою системи, встановленої на вебсайті donor.ua
  • Отримання інформації про потребу в донорах крові та її компонентах від пацієнтів

Ці дані є основою для планування, контролю та управлінню як запасами донорської крові, так і правильному і надзвичайно потрібному інформуванню людей про необхідну їхню допомогу як донора.

В країнах Європи, до прикладу, цими питаннями займається Червоний Хрест, а також правильний системний підхід та служба крові, що, на жаль, відсутнє в нашій державі.

В чому найбільша цінність проекту ДонорUA?

В Україні не існує інфраструктури служби крові. Мова про те, що не існує логістики між містами, а також існує велика кількість бюджетів, які не дозволяють зробити логістику зручною для самого пацієнта.

До прикладу, реципієнт лікується в Одесі, а вся родина, друзі і колеги — в Маріуполі. Навіть, якщо всі родичі і знайомі приїдуть до Одеси і матимуть величезне бажання здати кров, донорів не приймуть, а будуть просити лише з одеською пропискою. Це пояснюють тим, що списків, до прикладу, із ВІЛ/СНІД диспансеру одеська станція переливання не має, тому задля безпеки для пацієнта просять здавати кров локальних донорів. Здати кров у Маріуполі і надіслати в Одесу також неможливо. Така практика, обладнання, машини відсутні.

У працівників центрів крові вимушена ситуація так ставити питання, а от що робити пацієнту в даному випадку? Пацієнт може легко звернутись до ДонорUA. Таких історій ми знаємо багато, саме вони і стали основною рушійною силою до побудови ДонорUA.

ДонорUA — це надзвичайно необхідне системне рішення для донорів, реципієнтів та служби крові України. Долучаючись до нас як донор, ви допомагаєте нам рятувати життя, долучаючись як реципієнт — ви отримаєте допомогу вчасно. Ми створенні задля вчасної допомоги і задля порятунку життя!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.