Парадоксальна унікальність ДонорUA

n/a

22 січня 2016 року, 10:52

Я часто відповідаю на запитання що ж таке ДонорUA і всім свої красномовством намагаюсь донести до людей парадоксальну унікальність проекту. А варто почати з іншого, з простого.

alt text

Нещодавно дізналась про румунську рекламу на телебачені, що закликає ставати донорами. До неможливості все просто. З ефіру телебачення забрали червоний колір, екран відразу стає зеленим. А журналіст каже прості слова: це не ваш телевізор зламався, життя без червоного кольору продовжується, але він потрібен як і ваша кров для тих, кому її не вистачає, і показали номер телефону! На хвилину задумайтесь, ця реклама підняла рівень забору крові на 80%. А ми і цього простого зробити не можемо, до сміху причина страшна, номеру єдиного не маємо. В кожного свій!

В проекті ДонорUA все з парадоксальною унікальністю просто, як в румунській кампанії в українських реаліях. У повному хаосі, що на сьогодні панує в службі крові, ми створили певну систему, яка чітко каже:

  • тобі потрібен донор, тобі сюди;
  • хочеш стати донором - зареєструйся на почни планувати кроводачі та отримувати повідомлення;
  • хочеш стати волонтером і будувати систему служби крові - приєднуйся до команди;
  • хочеш стати партнером і підтримати нас професійними та фінансовими ресурсами - тобі сюди.

Парадоксальна унікальсть не в створенні такої платформи, де кожен за своїми можливостями і потребами може зареєструватись, а в тому, що система:

  • всеукраїнська
  • єдина
  • недержавна

Система, з різними рівнями контролю, в той час прозора і доступна кожному. А ще, система вирішує не одну купу важливих питань, які до цього часу існують:

  • дефіцит крові та її компонентів;
  • профіцит крові та її компонентів (Так, саме тоді коли існує дефіцит, ви про це чуєте неодноразово, і, навіть, від нас, коли ми просимо вас здати кров. Уявіть собі, що в сусідів така кров спалюється, бо її термін придатності закінчився. Логічно, коли б не спалювали кров, а передавали туди, де її потребують. Але це не для України! Це ж дуже просто! Навпаки потрібно заготовити кров за сплачені податки громадян, потім її зберігати за іншу суму сплачених податків, а потім її утилізувати за третю суму сплачених податків);
  • активний/відведений донор (До сьогодні не створено єдиного реєстру України активних і відведених донорів. Тому дуже часто донори мають таку проблему як прописка. За рахунок відсутності такого реєстру додумались по-іншому це питання вирішити - обмежили прийом донорів за пропискою! Створювати реєстр - це занадто!);
  • поєднання баз донорів активних та відведених в одну РОБОЧУ систему;
  • прогнозування та планування (Як думаєте чому пацієнти самі собі донорів шукають? саме тому що лікарі, які їх лікують не замовляють наперед кров та її компоненти у відділенні трансфузіології чи в центрі крові. Ця робота не для них!! Для них - сказати число донорів хворому, що їх потребує. І все! Занавєс!).
  • реальна статистика (Реальної цифри в потребі донорської крові та її компонентів на сьогодні немає. Є унікальні центри які можуть налагодити внутрішній взаємозвязок і працювати як потрібно, але в основному все далеко не так. Більше того, офіційний звіт за 2014 рік по зібранній кількості донорсткої крові та її комопнентів, чомусь її в літрах вимірюють, не в дозах!!! вдвічі перевищує реальну потребу, що дорівнює цифрі утилізації).

Ось і вся парадоксальність унікальності. Ми просто займаємось справою, в яку віримо!

Автор: Ірина Славінська, президент ВМГО "Асоціація молодих донорів України"

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.