Кров новин - новини крові. Діалог про Національну стратегію розвитку системи крові

Донори, громадські активісти, представники медичних установ і влади розпочали діалог щодо принципових проблем реформування української служби крові в рамках проекту **Кров новин - новини крові**

8 березня 2017 року, 14:30

alt text Донори, громадські активісти, представники медичних установ і влади розпочали діалог щодо принципових проблем реформування української служби крові в рамках проекту Кров новин - новини крові. Консорціум громадських організацій Асоціація «Спільний простір» та Асоціація молодих донорів України реалізовують проект задля створення в Україні сучасної служби крові та пропагування регулярного донорства. Пілотними містами були обрані Житомир, Кропивницький, Львів та Харків.

alt text Участники круглого столу: Геннадій Бондарчук - заступник директора Департаменту охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації, Бондар Олександр - замісник головного лікаря по організації трансфузійної допомоги Харківського обласного центру крові, Верховенко Юрій - завідуючий відділом комплектування донорських кадрів, Ірина Славінська - президент ВМГО «Асоціація молодих донорів України», засновник проектів ДонорUA та uDonors, Леся Ярошенко - кандидат наук по соціальним коммунікаціям, викладач Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченко, медіа-експерт асоціації «Спільний простір» та ін.

alt text

"Одна з вимог Євросоюзу до України, що прописана в Угоді про асоціацію - реформування системи донорства крові в державі. Змінити систему, узгодивши її з усіма західними стандартами, посадовці мають вже до кінця цього року. Вимагають європарламентарі не тільки оптимізувати витрати бюджетів на відбір крові, її превезення та доставку пацієнту, а й вдосконалення системи контролю якості крові. Та найголовніше - повний перехід на безоплатне добровільне донорство" - каже президент ВМГО "Асоціація молодих донорів України" Ірина Славінська.

Головна мета проекту – популяризація ідеї регулярного донорства через ЗМІ; стимулювання діалогу та консультацій між профільними державними службами, ГО й волонтерами, результатом якого в Україні буде створено сучасну й ефективну систему донорства та обігу крові – передовсім для покращення забезпечення кров’ю й кровозмісними препаратами українських військових-учасників АТО, добровольців та поранених цивільних осіб (зокрема внутрішньо переміщених осіб).

Відтак, головним завданням проекту є організація та проведення загальнонаціональної кампанії з інформування й популяризації ідеї регулярного донорства, а також кампанії з громадського лобіювання створення в Україні сучасної й ефективної системи донорства та обігу крові і, таким чином, надання допомоги українським військовим-учасникам АТО, ветеранам ЗСУ й нацгвардії, добровольцям, а також пораненим цивільним особам (зокрема у середовищі ВПО).

Методологія моніторингу передбачає використання результатів медіа моніторингу щодо висвітлення проблеми донорства, який буде проведено нашою вже мобілізованою і функціонуючою в рамках інших проектів, загальнонаціональною моніторинговою мережею. Також методологія проекту передбачає інформування журналістів про ситуацію щодо української системи донорства та обігу крові у порівнянні з кращими світовими практиками. Таке навчання журналістів матиме не академічний характер, а буде організовано в процесі перепідготовки журналістів регіональних ЗМІ, які підлягають роздержавленню, зусиллями самих журналістів (за активної участі профільних ГО) через конкретні журналістські розслідування та ініціативи.

Тривалість проекту: вересень 2016 р. - березень 2017 р.

Партнери: Український форум благодійників, Асоціація молодих донорів України, а також регіональна мережа ГО та волонтерських організацій.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.