Аналіз крові, що визначає пошкодження мозку та хворобу Альцгеймера

n/a

26 січня 2019 року, 08:45

Нові дослідження показали, що простий аналіз крові може надійно виявити ознаки пошкодження мозку та розвиток хвороби Альцгеймера у людей ще до появи ознак плутанини і втрати пам'яті!

alt text

Результати, які з'являються в Nature Medicine, можуть одного дня запропонувати спосіб швидко і недорого визначити пошкодження мозку у людей не тільки з хворобою Альцгеймера, але й на інші нейродегенеративні стани, такі як розсіяний склероз, травматична черепно-мозкова травма або інсульт.

Тест виявляє структурний білок, що утворює частину внутрішнього скелета нейронів. Коли нейрони головного мозку зазнають пошкодження або помирають, білок просочується в спинномозкову рідину, в якій «купається» мозок, спинний мозок і потрапляє в кров. Більш ранні тести показують, що високий рівень білка в спинномозковій рідині є вагомим доказом пошкоджених клітин мозку. Спинний кран (процедура для оцінки спинномозкової рідини) - єдиний спосіб отримати рідину, і багато людей не готові мати з ним справу.

Щоб з'ясувати, чи можуть вони використовувати рівні білкової крові для прогнозування когнітивного спаду, дослідники зібрали дані від 39 осіб із хвороботворними варіантами, коли вони поверталися в клініку в середньому через два роки після останнього відвідування. Учасники пройшли сканування мозку та два когнітивні тести: екзамен на психіку та тест логічної пам'яті. Люди, у яких рівень білка в крові раніше швидко підвищувався, як правило, показували ознаки атрофії головного мозку і зменшення когнітивних здібностей, коли вони повторно відвідували клініку.

«Я бачу, що через кілька років наші результати будуть використовувати у клініках для виявлення ознак ураження головного мозку. Хоча ми ще не можемо сказати людям «Через п‘ять років у вас буде деменція (захворювання у результаті органічного ураження мозку)», але ми всі працюємо над цим!» - говорить Гордон, асистент професора психології та науки про мозок.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.