Зміни набуття статусу Почесного донора України

3 лютого 2021 року, 10:01

Із 25 січня 2021 року набрав чинності Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Він кардинально змінює структуру та підхід до популяризації донорського руху. Про зміни розповідаємо поступово в наших статтях, а поки зупинимось на темі – статус Почесного донора.

Вимоги до отримання статусу Почесного донора змінились. Тепер ним донор може стати лише в разі виконання одного з наступних пунктів:

  1. 40 донацій крові в максимально допустимій дозі*;
  2. 60 донацій плазми в максимально допустимій дозі*, що здійснені методом аферезу;
  3. 40 донацій клітин крові (тромбоцити, лейкоцити та інші. Сюди відносяться і донації гранулоцитів) у максимально допустимій дозі*, що здійснені методом аферезу.

*максимально допустимі дози встановлює Міністерство охорони здоров’я в наказі. Усі нормативно-правові акти були введені протягом 3 місяців після 25 січня 2021 року.

У законі є поняття змішаного донорства. Наші донори здають і кров, і плазму, і тромбоцити, і гранулоцити. Тепер усі ці донації можна врахувати в незалежності від часу їх здійснення.

Як порахувати змішане донорство?

Одна доза крові прирівнюється до двох доз плазми або до однієї дози клітин крові (тромбоцити, лейкоцити та інші). Уявімо, що у вас є 10 донацій крові, 30 донацій плазми і 15 донацій клітин крові. 30 донацій плазми прирівнюємо до донацій крові, і виходить 15. Відповідно 10+15+15= 40 донацій крові та клітин крові, бо ми донації плазми прирівняли до донацій крові. Така кількість донацій дозволяє отримати статус Почесного донора.

У Почесних донорів протягом наступних 5-ти років є надбавка до пенсії 10%. Якщо ви отримали статус до 2025 року – надбавку зберігають довічно.

Почесному донорові видають нагрудний знак і посвідчення «Почесний донор України».

Скільки у нас тепер Почесних донорів? Порахували вже свої донації?

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.