Малювали скетчі донацій крові під музику, або як минуло «Мистецтво донорства»?

У музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» 15 жовтня завітало понад 20 донорів, аби поділитися кров’ю та долучитися до порятунку людей.

18 жовтня 2021 року, 19:13

Залучення нових людей до донацій крові та компонентів крові потребує великих зусиль. Необхідно поширювати інформацію про безпечність цього процесу, організовувати вартісні події в різних куточках України та надалі тримати планку, зацікавлювати та проводити подібні акції ще та ще. Команді ДонорUA вдалося вперше провести «Мистецтво донорства» у Дніпрі. Що було незвичайного? Читайте у нашій статті.

alt text

Як виникла ідея організувати таку подію у Дніпрі?

«Мистецтво донорства» — проєкт ДонорUA, де донори можуть здати кров, милуючися культурою. Ініціатива дозволяє слухати музику, насолоджуватися картинами та рятувати життя людей. Подія тільки зароджується на теренах нашої держави, але вже вражає результатами. Попередньо її провели в Лубнах і Житомирі, а Івано-Франківськ став містом, якому вдалося переплести дві події в єдине ціле – проєкт «Мистецтво донорства» та виставку найкращих робіт III Міжнародного фестивалю-конкурсу DonorUA Art Project. Тепер на схожу подію змогли завітати і жителі Дніпра. Ініціатива також була присвячена Дню захисників і захисниць України та вперше поєднала мистецтво, донорство й історію!

«Донорство – це можливість допомогти та духовно вирости. Ваша ініціатива є важливим інструментом соціального та культурного діалогу, що пропагує здоровий спосіб життя. Вона представляє військового, як активну особистість, а ще розвиває громадське суспільство», – сказав завідувач відділу Музей АТО/ДНІМ ім. Д.І. Яворницького Вадим Якушенко.

Команда ДонорUA бачить, як активно долучаються охочі на подібні ініціативи. Така атмосфера відволікає від страху голок і показує, що донорство це – швидко, корисно та безболісно. Із кожною подібною акцією вдається залучити донорів із нових міст і поширювати рух на нові простори. Дніпряни привітно відгукнулися на пропозицію та допомогли в організації масштабної події.

alt text

Чим була особлива ця подія?

У музей «Громадянський подвиг Дніпропетровщини в подіях АТО» 15 жовтня завітало понад 20 донорів, аби поділитися кров’ю та долучитися до порятунку людей. Команда ДонорUA підготувала насичену програму та низку можливостей для тих, хто брав участь в ініціативі.

За підтримки КП «Дніпропетровська обласна станція переливання крові» усі охочі могли визначити свою групу крові, провести її аналіз і здати для пацієнтів. Під час відповідної процедури співали бард і солісти «Першого волонтерського хору» і малювала начерки Тетяна Надточій, тому донації проходили не тільки в незвичному місці, а ще й у неординарному супроводі. Також висловив промову Риженко Сергій Анатолійович, генеральний директор КП Дніпропетровської обласної лікарні ім. І. І. Мечникова. Кожен, хто зробив донацію, отримав солодощі від Товариства Червоного Хреста України м. Дніпра та пляшку артезіанської води «Природне Джерело». Також між усіма зареєстрованими на сайті ДонорUA розіграли техніку від бренду Gelius. Сущенко Олексій отримав розумну пляшку для води, Володимир Кушнір — настільну лампу з безпровідною зарядкою та Влад Гвоздік — настільний зволожувач повітря.

Багато військових завітали в музей, аби підтримати побратимів і здати кров задля їх порятунку. Вони наголосили, що такими подіями команда ДонорUA по-новому та креативно подає донорських рух. Слухати музику, насолоджуватися малюнками, вивчати історію та витворювати майбутнє можна в одному місці та ще й одночасно. Команда ДонорUA активно працює над тим, щоби «Мистецтво донорства» стано звичною для українців подією, але завжди збирала сотні літрів крові та залишала приємне враження після донації.

alt text

Співпраця зсередини, або чи задоволені організатори результатами?

Ініціатива «Мистецтво донорства» дозволяє згуртувати велику кількість охочих і зібрати сотні літрів крові за раз. На тисячу населення в Україні потрібно 33 донації, а наразі показники сягають лише приблизно 11. Це — у три рази менше за необхідну кількість, а попит на кров не стає меншим. Вона необхідна онкохворим, вагітним, потерпілим в аваріях, пацієнтам під час операцій і т.д. Залучення кожного важливе для того, щоби рятувати людей.

«Завжди переживаємо за те, як мине подія. Зібрати музикантів, художників, медичних працівників, фотографів, репортерів, донорів у одному місці потребує надзвичайно багато зусиль. Кожен із команди ДонорUA працює заради великих цілей. Ми надзвичайно цінуємо, коли ідуть на зустріч. Дніпряни відкрилися нам, а ми виклалися на повну», – сказала працівниця ДонорUA Тетяна Канчура.

Слідкуйте за анонсами та, можливо, саме ваше місто буде наступним.

alt text

Довідка

Gelius – це український бренд, який розробляє та виробляє аксесуари для мобільних телефонів і smart-гаджетів. Команда прагне, щоби все більше людей мало можливість насолодитися якісними гаджетами, музикою, швидкістю, зручністю, захистом. До продукції входить повна лінійка товарів аксесуарів для мобільних телефонів, зокрема Bluetooth-динаміки, бездротові навушники, smart-годинники, автомобільні та мережеві зарядні пристрої, додаткові батареї, USB-кабелі, автомобільні утримувачі, захисне скло тощо. Цей бренд комбінує дизайн, надійність, високу продуктивність, драйв, швидкість, інновації.

ГК «Нові продукти» – один із найбільших виробників напоїв та закусок в Україні. Компанія працює понад 18 років і внесена до Реєстру найбільших платників податків у країні. Сьогодні група компаній експортує свою продукцію в 19 країн, зокрема Китай, Німеччину, Італію, Чехію, Іспанію, Ізраїль, Уганду, Вірменію, Угорщину, Азербайджан, Грузію та інші. У компанії працює близько 1500 людей. Щодня New Products Group обслуговує понад 25 000 покупців та 106 000 активних торгових точок по всьому світу, випускає 220 асортиментних товарів під 17 брендами.

Дніпропетровська обласна станція переливання крові – це комунальне підприємство, що заготовляє цільну кров, плазму та тромбоцитну масу. Станція приймає донорів з будь-яким місцем реєстрації. Для донації донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо у вас – ID-картка, то це – витяг про місце реєстрації). Станція обладнана зчитувачем для ID-карти.

Товариство Червоного Хреста України м. Дніпро – це добровільна, гуманітарна організація, яка допомагає державі у наданні гуманітарної допомоги під час збройних конфліктів та в мирний час, бере участь у наданні міжнародної допомоги у разі катастроф і надзвичайних ситуацій, забезпечує допомогу найменш соціально захищеним верствам населення.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.