«Мистецтво донорства» в Одесі: кроводача в музеї під музику

У четвер, 25 листопада, одесити мали змогу впевнитись, що між мистецтвом і донорством багато спільного. Започаткований у 2021 року платформою ДонорUA проєкт “Мистецтво донорства” після відвідин Лубен, Івано-Франківська, Житомира, Дніпра та Харкова завітав до узбережної красуні Одеси, аби довести, що донації можуть відбуватися не суто як медична процедура, а й бути частиною культурного дозвілля. Детальніше про мету проєкту та особливості його перебігу в Одесі читайте в статті.

28 листопада 2021 року, 22:07

Для чого ми обираємо мистецькі локації та виносимо кроводачі з лікарняних стін?

Ідея проєкту полягає в тому, щоб сформувати ставлення до донорства як до корисної і приємної звички, відійти від негативного, боязкого сприйняття акту кроводачі та продемонструвати, що донація може приносити естетичне задоволення і проходити в ненапруженій, приємній атмосфері. Більшість людей уникає лікарень і воліла б не мати з медициною нічого спільного. Тож, однією з основних цілей ДонорUA є формування в Україні такого рівня культури донорства, за якого добровільні і безоплатні донації стають регулярними, а цього можливо досягнути, зокрема подолавши страхи і стереотипи потенційних донорів.

alt text

Як проходила подія «Мистецтво донорства» в південній перлині України

Отже, цього разу проєкт команди ДонорUA завітав до Одеси. 25 листопада Одеський музей східного та західного мистецтва в самому центрі міста на вул. Пушкінській, 9 гостинно приймав подію «Мистецтво донорства» в італійській залі, де зібрані світові шедеври живопису декількох століть.

Процес забору крові забезпечила виїзна бригада Одеської обласної станції переливання крові. В залі були облаштовані зручні місця для кроводачі, робочі місця лаборантів для проведення аналізів і визначення груп крові, здійснювався обов’язковий медичний огляд донорів.

alt text

Під час акції тривав тригодинний концерт класичної музики від учнів та викладачів Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського. Спільними зусиллями вдалося створити таку атмосферу для донорів, за якої тануть всі страхи й тривоги з приводу процедури. Споглядання прекрасних зразків образотворчого мистецтва и прослуховування класичної музики в живому виконанні перетворили процес кроводачі на приємне дозвілля, яке сприяє релаксу та духовно збагачує.

alt text

alt text

Під час акції 32 донори здали свою кров. Насправді охочих було більше, але декілька людей не були допущені після медичного огляду. Олена Дубчак, донорка зі стажем та волонтерка, яка суттєво допомогла з організацією проєкту в Одесі, після здачі крові, що стала дванадцятою на її рахунку донацією, розповіла:

«Я народилась 14-го червня. Коли мені було 15-ть, дізналась, що в цей день відзначають Міжнародний день донора, і одразу відчувала, що це моє свято. Та змушена була чекати ще три роки, щоб вперше здати кров. Коли мені виповнилося 18 років, я пішла до Одеського банку крові, і з'ясувалося, що даремно! Треба було чекати ще один день. Я проплакала весь день народження. Але ця прикрість мене не зупинила. Я вже три роки здаю кров. Хочу популяризувати донорство в Одесі. Самотужки це складно, а у ДонорUA вже є сформовані проєкти. Я дуже зраділа, коли мені подзвонили і попросили долучитись.»

alt text

Керівник музею Ігор Борисович Пороник не лише радо підтримав ідею використання музею як локації для кроводачі, а й приєднався до акції в якості донора, здавши кров.

І яке ж свято без частування, тим більше воно необхідно для тих, хто ділиться своєю кров’ю? Солодкі смаколики, цукерки, печиво, канапки охоче забезпечили гастропаб Рак і Шука та сімейне кафе Two-Two.

Азартного і цікавого забарвлення івентові надав традиційний розіграш подарунків. Між усіма донорами, які на події зробили донацію, координаторкою Південно-Східного регіону ДонорUA Тетяною Канчурою було розіграно сучасні і зручні девайси від нашого постійного партнера - компанії Gelius. Переможцями стали: Грачов Володимир, Сазонов Олександр та Нелупов Андрій, вони отримали смарт-пляшку, настільну лапму з функцією безпровідної зарядки та зволожувач повітря.

alt text

Фідбек проєкту: які враження та підсумки залишила по собі донорсько-мистецька акція в Одесі

Атмосферу події важко змалювати словами, її варто бачити і відчувати. Коли одночасно на мистецькій локації збираються люди різноманітних царин, аби долучитись до здійснення спільної мети - врятувати чиєсь життя, в повітрі відчуваються мегавати енергії і світла. Донори відзначали, що їм дуже сподобалось здавати кров в новому оточенні і просторі.

На прохання поділитися враженнями від проєкту «Мистецтва донорства», Олена Дубчак каже:

«Це дуже круто! Я навіть не відчула, що здала кров. Коли ти не в лікарняних стінах, а затишному, красивому місці, довкола лунає музика, ти розслабляєшся. Хотілося б, щоб подібні заходи відбувались частіше.»

alt text

Під час події вдалося зібрати майже 15 літрів крові, це допоможе зберегти життя та здоров'я майже сотні одеситів. Нематеріальним надбанням проєкту стала поступова руйнація стереотипів щодо донорства та покрокове вибудовування культури регулярного і добровільного донорства.

"Мистецтво донорства" в Одесі запам'ятається мені надовго! Більшість донорів планували донацію заздалегідь та були виключення. Наприклад, один з відеооператорів, що прийшов познімати подію, надихнувся атмосферою і здав кров", - згадує координаторка Південно-Східного регіону проєкту ДонорUA Тетяна Канчура.

alt text

Команда ДонорUA, зворушена гостинністю та натхненна свідомістю одеситів, вирушає в наступне місто. Слідкуйте за анонсами, можливо, саме до вас завітає “Мистецтво донорства” незабаром і у вас з’явиться можливість здати кров вкотре чи вперше в приємній мистецькій атмосфері. Отже, ласкаво просимо, “Мистецтво донорства” чекає на вас! Рятуймо життя разом, до зустрічі у вашому місті

Ми дуже вдячні всім, завдяки кому ця подія відбулася:

ГК «Нові продукти» – один із найбільших виробників напоїв та закусок в Україні. Компанія працює понад 18 років і внесена до Реєстру найбільших платників податків у країні. Сьогодні група компаній експортує свою продукцію в 19 країн, зокрема Китай, Німеччину, Італію, Чехію, Іспанію, Ізраїль, Уганду, Вірменію, Угорщину, Азербайджан, Грузію та інші. У компанії працює близько 1500 людей. Щодня New Products Group обслуговує понад 25 000 покупців та 106 000 активних торгових точок по всьому світу, випускає 220 асортиментних товарів під 17 брендами.

Gelius – це український бренд, який розробляє та виробляє аксесуари для мобільних телефонів і smart-гаджетів. Команда прагне, щоби все більше людей мало можливість насолодитися якісними гаджетами, музикою, швидкістю, зручністю, захистом. До продукції входить повна лінійка товарів аксесуарів для мобільних телефонів, зокрема Bluetooth-динаміки, бездротові навушники, smart-годинники, автомобільні та мережеві зарядні пристрої, додаткові батареї, USB-кабелі, автомобільні утримувачі, захисне скло тощо. Цей бренд комбінує дизайн, надійність, високу продуктивність, драйв, швидкість, інновації.

Одеський музей західного і східного мистецтва є одним із найбільших художніх зібрань України. Його колекція вражає якісним та повновісним розкриттям основних течій в західноєвропейському мистецтві 16-21 століття.

Комунальне некомерційне підприємство Одеська обласна станція переливання крові Одеської обласної ради заготовляє цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Приймає донорів з будь-яким місцем реєстрації. Для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт та ідентифікаційний код (якщо це ID-картка - то довідку про місце реєстрації). Також може бути посвідчення водія, військового тощо. Використовують додаток "ДІЯ". Обмеження по вазі донора - 50 кг. Для здачі тромбоцитної маси центр крові приймає тільки чоловіків.

Одеський державний музичний ліцей імені професора П.С. Столярського. Головною метою ліцею є забезпечення реалізації права громадян на здобуття повної загальної середньої освіти та підготовка учнів до вступу у вищі музичні навчальні заклади. Головними завданнями ліцею є формування і розвиток соціально зрілої, творчої особистості з усвідомленою позицією, почуттям національної самосвідомості та створення умов для опановування системою наукових знань про суспільство, людину і природу. Громадяни України здобувають повну загальну середню освіту та профільну музичну підготовку на безоплатній основі. Набір учнів до ліцею здійснюється на конкурсній основі. Мова навчання у ліцею визначається Конституцією України та законодавством України.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.