Найтепліші дні грудня: щорічна ініціатива зі збору крові для дитячих онкогематологічних відділень

Переддень Різдвяних свят, коли світ завмирає в очікуванні дива, команда ДонорUA вкотре організувала проведення “Найтеплішого дня донора” у 7-ми містах України. Проєкт “Найтепліший день донора” був започаткований 2013 року і відтоді став регулярною акцією. В чому полягає ідея проєкту, як тривали подія в обласних центрах і чим запам’ятається “Найтепліший день донора-2021” читайте далі у статті.

3 січня 2022 року, 22:38

Побути Святими Миколаями - концепція «Найтеплішого дня донора»

alt text

Щоденно найбільшу потребу в донорській крові мають саме онкогематологічні відділення. Зазвичай в період новорічних свят кількість донорів зменшується через брак часу, передсвяткові турботи, канікули, подорожі тощо. Тому, відповідно, зростає дефіцит донорської крові та її компонентів. Але, на жаль, хвороби не знаю вихідних і відпусток, потреба в донорській крові нікуди не зникає. Подія «Найтепліший день донора», що традиційно проводить ДонорUA у другій половині грудня біля дня Святого Миколая, покликана активізувати донорів поділитися кров’ю і подарувати надію на одужання маленьким пацієнтам з онкологічними захворюваннями крові.

alt text

Щороку географія проєкту збільшується, і в 2021 році ініціатива вже охопила 7 обласних центрів: Київ, Дніпро, Одесу, Житомир, Миколаїв, Івано-Франківськ і Львів.

Тож, поїхали! Далі у статті деталі акції з міст, у яких в ці морозні грудневі дні пройшла найтепліша акція зі здачі крові для дитячих онкогематологічних відділень.

Одеса

Першою приймала «Найтепліший день донора» Одеса. 16 грудня в Одеській обласній станції переливання крові акція зібрала 43 донора, які прийшли поділитись кров’ю з малюками, що чекають на новорічні свята, перебуваючи на стаціонарному лікуванні Одеської обласної дитячої клінічної лікарні. Наразі у відділенні онкогематології перебуває 27 діток. Учасники акції не лише здали кров для маленьких пацієнтів, а й принесли різноманітні подарунки під ялинку – конструктори, розмальовки, фрукти, соки, та медикаменти. Загалом вдалося зібрати майже 20 літрів крові.

alt text

Багато хто здавав кров не вперше: 23-річний студент третього курсу Одеської військової академії Костянтин прийшов на станцію вже 14-й раз. У хлопця рідкісна четверта позитивна група крові і він вважає своїм обов'язком нею ділитися.

alt text

«Коли дізнався, що сьогодні акція спрямована на допомогу онкохворим дітям, одразу відгукнувся. Вперше здав кров ще у 18 років», – каже Костянтин.

Акція пройшла продуктивно в дружній атмосфері. 32 донори виявили бажання взяти участь у розіграші подарунків від Gelius, 3 щасливці отримали цінні та корисні приспособи для своїх гаджетів.

alt text

Дніпро

17 грудня Дніпро вітав “Найтепліший день донора” на Дніпропетровській обласній станції переливання крові. 20 донорів зробили донацію на користь діток, що лікуються в обласному онкогематологічному відділенні. Загалом акцію відвідали більше 60-ти людей.

alt text

Подія минула надзвичайно тепло та душевно, донорів потішили подарунки від Dnipro Red Cross Volunteers , Kayak Club Dnipro , IQ-lab, Gelius , MotoHelper Dnipro. Кожен донор отримав солодощі, витратні матеріали для комплектації аптечки, знижки на лабораторні обстеження, сертифікат на катання на каяку та море позитивних емоцій. Святкового настрою події надала атракція з подушкою, з-під якої за доброю традицією дня Святого Миколая донори діставали подарунки.

alt text

Наприкінці події було розіграно корисні девайси, які незмінно надає на подяку донорам наш постійний партнер компанія Gelius. До того ж ми з MotoHelper Dnipro передали резерв з минулих акцій і закрили 67 донорів для дитячої онкогематології.

alt text

Миколаїв

20 грудня подія відбулася у південному Миколаєві. Акція була організована на Миколаївській станції переливання крові.

alt text

Працівники станції та її учасники зазначили, що атмосфера події була дуже схожа на родинне свято: настільки єднає донорів спільна мета - віддати хворим дітям частинку себе заради їхнього одужання. Донори зворушливо потурбувалися і про прості дитячі радощі, взявши з собою подарунки для онкохворих пацієнтів.

alt text

В акції взяли участь волонтери ДонорUА та Червоного хреста. Після свята в прямому ефірі на своїй сторінці у фейсбукові волонтерка ДонорUА Ірина Руденко розіграла між усіма донорами, які здійснили донацію, подарунки від бренду Gelius. Призи пощастило отримати трьом дівчатам-миколаївчанкам.

alt text

Львів

У Львів подія “Найтепліший день донора” завітала 21 грудня. В ТЦ “Mark” виїзна бригада Львівського обласного центру служби крові зробила забір крові у донорів, що знайшли час і змогу поділитись своєю кров’ю з пацієнтами дитячої онкогематології та принесли їм на втіху подарунки “під ялинку”.

alt text

До акції долучилися понад 20 донорів, але, на жаль, не всі з них змогли здати кров, з різних причин, в тому числі через некоректну підготовку до донації та наявність протипоказів. Тим, хто вирішує здати кров вперше, ми радимо читати матеріали Кровопедії, які містять детальні інструкції та пояснення з підготовки до донації.

alt text

Донори, що взяли участь у акції “Найтепліший день донора” у Львові, стали учасниками розіграшу смарт-техніки від компанії Gelius та отримали брендовані сувеніри від ТЦ “Mark”.

alt text

Житомир

22 грудня акцію зустрічала центральна Україна, а саме Житомир. Житомирський обласний центр служби крові прийняв та здійснив забір крові у 85 людей. Таким чином Житомир встановив рекорд у здачі крові в рамках “Найтеплішого дня донора” у 2021 році серед усіх міст, де проходила акція!

alt text

До акції доєдналися як донори-новачки, так і вже досвідчені користувачі ДонорUA. Ціли робочі колективи виявили ініціативу до кроводачі - працівників Житомирської поліції та РДА.

alt text

Вся отримана кров спрямована, як і в інших містах, виключно на потреби дитячого онкогематологічного відділення. Керівник центру крові пан Анатолій Чугрієв наголосив на необхідності залучення постійних та регулярних донорів, адже цього року замовлення дорослої онкогематології було виконано тільки на 60%.

alt text

Не обійшлося в Житомирі і без приємних “компліментів” донорам: перші 40 з них отримали безкоштовний глінтвейн від Ресторації «Дім Трибеля» та троє з них стали володарями техніки від бренду Gelius.

alt text

Житомирські донори теж приготували приємні подарунки для своїх маленьких підопічних, ДонорUA вже передав адресатам.

alt text

##Івано-Франківськ

“Найтепліший день донора” у Івано-Франківську відбувся 23 грудня, місто приймало цю акцію вперше. У приміщенні КНП Прикарпатський обласний центр служби крові для потреб онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні 26 донорів здали кров та принесли подарунки (книжки, розмальовки, канцтовари, пазли та настільні ігри) для маленьких пацієнтів, які одразу ж разом з довідками про кроводачі були передані в лікарню.

alt text

До акції долучилися 10 працівників Першої приватної дитячої поліклініки. Лікарі як ніхто розуміють важливість наявності достатньої кількості компонентів крові, особливо в контексті тривалих вихідних. У їх закладі така практика вжита вперше, але, як сказав ініціатор колективної кроводачі Іван Чугайда, відтепер вона стане постійною.

alt text

Учасники акції отримали смачні подарунки - сертифікати на піцу від наших партнерів у Івано-Франківську Veterano Pizza Івано-Франківськ, а ще стали учасниками розіграшу подарунків від бренду Gelius.

alt text

Київ

В столиці акція “Найтепліший день донора” відбулася 24 грудня в готелі Park Inn by Radisson Kyiv Troyitska. 63 донори відгукнулися та здали кров для дітей, які проходять лікування в Національному інституті серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. В цей день вдалося суттєво поповнити банк крові, а також донори не забули про новорічні подарунки для тих, хто зараз хоробро бореться за життя. На акцію завітали як регулярні донори, так і ті, хто захотів здати кров вперше, відгукнувшись на пропозицію створити диво для найменших пацієнтів.

alt text

Атмосфера на акції панувала святкова і радісна, учасники фотографувалися напам’ять, пригощались на легкому фуршеті, спілкувалися та вітали всіх з прийдешніми святами. Не минув київський “Найтепліший день донора” і без подарунків Gelius.

alt text

Ми щиро і безмежно вдячні всім, хто доклав руки до того, щоб зробити ці зимові, передсвяткові дні теплішими.

alt text

Донори, ви неймовірні! Ваша небайдужість і свідома, відповідальна залученість дорівнює багатьом врятованим життям! Завдяки вам в ці найтепліші дні багато маленьких пацієнтів отримали неоціненний подарунок - сили боротися і надію на одужання.

Дякуємо працівникам центрів крові за їх сумлінну працю та професійність.

alt text

Дякуємо всім партнерам, що не змогли не відгукнутися і вважають своїм боргом відзначити тих, хто ділиться своєю кров’ю.

alt text

Долучайтеся до донорського руху у будь-який спосіб, бо життя людини - то найвища цінність, за яку варто боротися.

Усім здоров’я і теплих свят!

Ваш ДонорUA

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.