Що таке донорство органів і як це працює: лекція від УЦТК

Як врятувати інше життя після власної смерті

26 квітня 2023 року, 16:37

alt text

22 квітня наша традиційна виїзна донація «Додай червоного» була доповнена несподіваним бонусом. Ми запросили на подію Вікторію Семенюк — завідувачку відділення супроводу трансплантації Українського центру трансплант-координації (УЦТК), яка провела для наших гостей лекцію про посмертне донорство органів.

Тема з незвички може здатися дещо моторошною, однак, як і у випадку з донорством крові, йдеться передусім про порятунок життів. Сьогодні в Україні існує дефіцит анатомічних матеріалів для трансплантації, й багато людей з онкологічними та іншими захворюваннями роками чекають пересадки, і часто помирають, не дочекавшись. Тож ми вирішили висвітлити цю тему, аби підтримати роботу своїх партнерів з УЦТК та МОЗ. Упевнені, що для донорів крові це може бути важливо.

Коли людина ділиться кров’ю, вона нічого не втрачає — навіть навпаки, донація приносить користь організму, якщо у вас немає протипоказань. Так само поділитися частинкою себе ми можемо й після смерті — для нас це вже нічого не змінює, тоді як інша людина може отримати шанс на одужання й повноцінне життя.

Пані Вікторія розповіла, як підписати згоду на посмертне донорство органів, та які умови мають бути виконані, аби людина могла бути донором. Найочевидніший фактор — здоров’я. Як і донорство крові, цей момент вимагає певної відповідальності — якщо ви щиро бажаєте, аби після смерті ваші органи подарували комусь надію, ви маєте вести здоровий спосіб життя.

Відіграють роль також обставини смерті й перші години після неї. Від моменту смерті мозку до вилучення органів має пройти не більше 8 годин, а тіло в цей час повинне перебувати у належних умовах. Найсприятливіші обставини для донорства органів — коли людина помирає у лікарні.

Підписавши згоду на посмертне донорство органів, людина може протягом життя змінити своє рішення необмежену кількість разів — з релігійних чи будь-яких інших міркувань. Документ не потребує додаткового юридичного закріплення. Варто також заздалегідь обговорити питання донорства з сім’єю, оскільки трапляється, що людина підписує згоду, а родичі після її смерті забороняють вилучати органи.

Більше про посмертне донорство органів та підписання згоди на нього читайте на сайті УЦТК. Підписуйтеся на наші соцмережі, аби не пропускати цікавих подій — в нашому Instagram, Telegram або Facebook ви також можете ставити питання щодо донорства органів, і ми підготуємо більш розгорнутий матеріал.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.