Фінансування транспортування крові не менш важливе за самі донації: Ірина Славінська на Форумі про кров для фронту

Чому підтримка донорського руху є однією з підвалин перемоги

6 травня 2023 року, 23:05

alt text

Донорська кров є незамінною для допомоги пораненим бійцям, а бойові медики можуть використовувати її ще на догоспітальному етапі, аби збільшити шанс на порятунок життя військових. Про це говорили організатори та учасники Форуму про кров для фронту, який відбувся 6 травня у Києві за підтримки «ДонорUA».

«Для нас, як для організації, яка на національному рівні займається рекрутингом донорів крові для забезпечення потреб військових і мирного населення, надзвичайно важливо бути дотичними до кінцевої ланки усього процесу — потрапляння крові до прифронтових лікарень чи центрів крові. Тому від початку повномасштабної війни ми розпочали проєкт із транспортування крові до прифронтових регіонів, — наголосила засновниця «ДонорUA» та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» Ірина Славінська у своєму виступі в лекторії Форуму.

alt text

Ірина зауважила, що пораненого військового не завжди можна вчасно довезти до шпиталю: «Надзвичайно важливо навчити бойових медиків вчасно і правильно використовувати компоненти крові на догоспітальному етапі. Ми маємо за честь бути партнерами такого заходу, співпрацюючи з професійними медиками та потужними організаціями».

Ініціативу з транспортування крові «ДонорUA» запустили у серпні минулого року. За цей час було здійснено понад 40 поїздок у гарячі точки. Для перевезення використовуються спеціальні автівки з вбудованими холодильними камерами, а водії щоразу ризикують життям.

Опанування бойовими медиками процедури переливання крові зробить потребу в останній іще вищою. Фінансово підтримати перевезення крові до прифронтових лікарень можна уже зараз — кожна поїздка потенційно може врятувати тисячу життів.

На заході також була організована донація: всього 104 учасники задонатили кров для військових і цивільних пацієнтів. Був серед них і Віктор Ляшко — міністр охорони здоров’я України.

alt text

Про подію:

«Форум про кров для фронту» організував благодійний фонд «Солом’янські котики». Мета заходу — показати, що донорська кров є незамінною для порятунку поранених бійців, що бойові медики можуть використовувати її на догоспітальному етапі, а перепони для її отримання вартують життя. І, звісно ж, змотивувати якомога більше людей стати донорами, оскільки потреба у крові стабільно висока.

Партнери стали Міністерство охорони здоров’я України, Київський обласний центр служби крові, Український центр трансплант-координації, НДСЛ «Охматдит», Медична служба «Ульф» батальйону «Вовки Да Вінчі», добровольча організація парамедиків «Госпітальєри» і платформа «ДонорUA». Дякуємо всім, хто підтримує донорський рух та допомагає нашим захисникам.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.