Кожні ваші 15 грн наближають кров до фронту на 1 км — Ірина Славінська

Кожні ваші 15 грн наближають кров до фронту на 1 км — Ірина Славінська

ДонорUA здійснює транспортування крові до прифронтових лікарень у співпраці з Оперативним штабом при Міністерстві охорони здоров’я

25 липня 2023 року, 18:46

alt text

Середня вартість однієї доставки крові на фронт — 50 000 грн. Одна така поїздка дає можливість врятувати понад 1500 життів наших захисників і захисниць, а також поранених цивільних на прифронтових територіях. Про це, а також про активність українських донорів під час повномасштабної війни, в ефірі телемарафону «Єдині новини» на ICTV розповіла Ірина Славінська — співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

ДонорUA здійснює транспортування крові до прифронтових лікарень у співпраці з Оперативним штабом при Міністерстві охорони здоров’я — зокрема, забезпечує фінансування.

«Вартість однієї поїздки залежить від кілометражу, який значно збільшився від початку війни. До прикладу, тоді ми перевозили кров на відстані від 1500 км, зараз маршрут становить 2500 км і більше. Є багато чинників, які впливають на вартість, тому ми встановили вартість одного кілометра — 15 грн», — розповідає Ірина.

Кров перевозиться у спеціальних автівках, обладнаних холодильними та морозильними камерами.

«Кров для транспортування потребує температури 2-8°С, плазма — -20°С і нижче», — пояснює Славінська.

Ірина також зазначає, що хоча не можна розголошувати, де саме заготовляється кров для кожної окремої доставки, вона може потрапити на фронт із будь-якого центру крові в Україні. Тож неважливо, у якому місті ви здаєте кров — вона може рятувати бійців.

При цьому, за словами Ірини, ситуація з кров’ю дуже нестабільна. Потреби постійно коливаються і можуть загострюватися в будь-який момент, адже окрім військових потреб, лишаються ургентні — аварії, хірургічні втручання, онкологічні захворювання. Повномасштабне вторгнення росії збільшило потребу в донорській крові на 60%.

«Українці були дуже активними у перші 2 місяці війни, — ділиться Славінська, — Мені здається, це був період виживання, коли ми всі працювали на те, щоби це жахіття якомога швидше закінчилося. Тоді ми бачили великі черги біля центрів крові. Але згодом, на жаль, війна перетворилася на наше повсякденне життя, люди почали планувати свої звичайні справи, і такої активності в донорстві ми більше не бачимо. Тому варто говорити про те, як формувати культуру донорства, не використовуючи в якості мотивації нещасні випадки, війну чи персональні історії. Навпаки — слід зміцнювати громадянську позицію, щоби люди свідомо обирали донорство, щоби здавати кров раз на 2 місяці стало звичкою, і щоб ми могли бути прикладом для сім’ї, друзів і формувати власну спільноту донорів».

Підтримка системи крові — також елемент культури донорства, особливо тоді, коли країна гостро потребує допомоги. Кров здають раз на 2-3 місяці, тоді як донатити кошти можна щодня. Кожні ваші 15 грн допомагають крові проїхати додатковий кілометр до фронту і врятувати тих, хто рятує усіх нас. Підтримувати перевезення крові можна системно, налаштувавши регулярний платіж на Buy Me a Coffee, або іншим зручним для вас способом. Дякуємо за будь-яку допомогу!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.