Кожна доставка крові на фронт коштує 50 тисяч гривень, — Ірина Славінська

Кожна доставка крові на фронт коштує 50 тисяч гривень, — Ірина Славінська

Вартість перевезення крові постійно зростає, оскільки збільшується дистанція. Разом з площею деокупованих українських земель зростає і відстань, яку доводиться долати водіям.

27 липня 2023 року, 13:41

ДонорUA — єдина організація, яка у співпраці з Оперативним штабом при МОЗ транспортує донорську кров на фронт. Кожна така поїздка коштує близько 50 000 грн, і вартість постійно зростає. Про це в ефірі «Суспільне. Спротив» розповіла Ірина Славінська — співзасновниця платформи ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

На питання щодо забезпеченості кров’ю прифронтових регіонів, вона відповіла, що ситуацію можна вважати критичною на всій території України.

«Забір крові для військових потреб здійснюється по всій Україні, відповідно, потреби високі всюди, — коментує Ірина Славінська, — Наша задача — створити достатній запас крові, аби її отримували всі, хто потребує. Ви можете здавати кров в Ужгороді, Львові, Миколаєві, Одесі, будь-якому місті, і бути впевненими, що вона буде доставлена військовим».

За її словами, вартість перевезення крові постійно зростає, оскільки збільшується дистанція. Разом з площею деокупованих українських земель зростає і відстань, яку доводиться долати водіям. Наразі перевезення крові на фронту коштує близько 50 тисяч гривень за одну поїздку.

«Нещодавно ми відкрили новий збір на перевезення крові і закрили його за 5 днів, — розповідає співзасновниця ДонорUA, — Я дуже вдячна всім, хто долучилися — ви дали нам можливість вчасно транспортувати кров, як тільки виникне потреба. Перша машина, відправлена завдяки цьому збору, сьогодні вже повернулася і знову завантажується для нової поїздки».

Ірина Славінська також розповіла, хто може бути донором, як підготуватися до донації, і нагадала, що будь-яка група крові є важливою.

«Україна сьогодні дуже потребує крові, зокрема резус-негативної. Але навіть якщо у вас, як у мене, поширена група крові, ви теж можете рятувати життя. Закликаю реєструватися на ДонорUA — в особистому кабінеті ви зможете побачити, де ваша кров потрібна і запланувати донацію».

Вона зазначила, що навіть якщо ви не можете бути донором, ви можете долучитися фінансово, і кожна гривня допоможе рятувати військових і цивільних. ДонорUA доставлятиме кров на фронт до перемоги, і ваші донати дозволять робити це частіше й оперативніше.

Усю інформацію щодо донорства крові в Україні — статті, поради, новини — можна знайти на сайті ДонорUA, а також на сторінках організації у соціальних мережах Instagram, Facebook і Twitter.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.