Після перенесеного гепатиту А насправді можна здавати кров

Після перенесеного гепатиту А насправді можна здавати кров

На відміну від гепатиту В та С, гепатит А після одужання не є перешкодою для донорства

28 липня 2023 року, 11:12

alt text

Перенесений гепатит А не є пожиттєвим протипоказанням до здачі крові, хоча багато центрів крові не приймають таких донорів. У Всесвітній день боротьби з гепатитом розвінчуємо поширений міф про це захворювання.

«Гепатит А, який у народі називають жовтухою або хворобою Боткіна, ніколи абсолютним протипоказом до донорства не був, — коментує Людмила Лінник, координаторка платформи ДонорUA, — Але ще з радянських часів повелося, що людей, які перехворіли на гепатит А, відсторонювали від донорства назавжди. Багато центрів крові досі дотримуються цієї «традиції», хоча в Порядку медичного обстеження донорів крові та компонентів крові, затвердженому Наказом МОЗ Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів, про гепатит А як протипоказання не йдеться».

За словами Людмили Лінник, якщо в людини виявлено гепатит В або С, здавати кров не можна пожиттєво. Виняток — якщо людина має негативний результат дослідження на поверхневий антиген вірусу гепатиту В (HBsAg) з підтвердженим імунітетом.

На відміну від гепатиту В та С, гепатит А після одужання не є перешкодою для донорства. Людям, які перехворіли так званою жовтухою, за радять утриматися від здачі крові пів року або рік — залежно від країни. Це пов’язано з тим, що печінка після перенесеної хвороби може потребувати відновлення, сама ж кров такого донора є безпечною.

В Україні тимчасові та абсолютні протипоказання до донорства крові визначаються вищезгаданим Порядком медичного обстеження донорів крові та компонентів крові. Про гепатит А у документі згадок немає — йдеться лише про те, що «після інфекційної хвороби потенційні донори відсторонюються щонайменше на два тижні після дати повного клінічного одужання». Остаточне рішення щодо допущення людини до донації приймає лікар-трансфузіолог, проте ґрунтуватися воно має на стані здоров’я донора, а не на самому факті перенесеного гепатиту А.

Якщо ви не можете здавати кров тимчасово або взагалі, це не привід засмучуватися — кожен сильний на своєму полі. Ви можете підтримати донорський рух інформаційно, спростовуючи міфи та розповідаючи про важливість і користь здачі крові, або ж фінансово. Ваші донати дозволяють ДонорUA транспортувати донорську кров на фронт, проводити заходи для залучення нових донорів і вести просвітницьку діяльність. Ви також можете стати волонтером ДонорUA та брати участь в організації заходів. Будь-яка участь і підтримка — важлива.

Довідково:

Всесвітній день боротьби з гепатитом відзначається щороку 28 липня. У цей день народився Барух Самюель Блумберг — лікар, лауреат Нобелівської премії, що відкрив вірус гепатиту В.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.