Бойові медики повинні мати можливість переливати кров — Ірина Славінська

Бойові медики повинні мати можливість переливати кров — Ірина Славінська

Втрати українських військових пов’язані зокрема з тим, що бойові медики не мають права переливати кров на догоспітальному етапі, коли бійця ще не довезли до стабпункту чи прифронтової лікарні

3 серпня 2023 року, 14:57

Заборона бойовим медикам переливати кров пораненим бійцям на догоспітальному етапі може бути критичною для порятунку їхнього життя. Про це інформаційній агенції «Інтерфакс-Україна» розповіла Ірина Славінська — співзасновниця ДонорUA, президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» та співавторка Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

У своєму інтерв’ю Ірина Славінська пояснила, що ця заборона випливає з Постанови «Про задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану», ухваленої 30 червня 2023 року. Зокрема, у чинному Порядку задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану вказано наступне:

«Проводити трансфузію донорської крові та компонентів крові мають право медичні працівники, кваліфікаційними характеристиками яких передбачено володіння методами трансфузії, та медичні працівники або військовослужбовці з медичною освітою, які пройшли навчання щодо основ трансфузійної терапії згідно з навчальною програмою, визначеною Центром трансплант-координації».

«На етапі евакуації в стабпункт або в лікарню зараз не можна робити трансфузію, якщо ти не лікар і не пройшов відповідного навчання. Але ми розуміємо, що це означає — бойові медики не можуть цього робити. Ми маємо постанову, яка не дозволяє бойовому медику робити трансфузію, тому що нинішній текст просто виключає бойового медика як такого, який має право здійснювати такі маніпуляції», — коментує співзасновниця ДонорUA.

Вона зазначає, що втрати українських військових пов’язані зокрема з тим, що бойові медики не мають права переливати кров на догоспітальному етапі, коли бійця ще не довезли до стабпункту чи прифронтової лікарні. Евакуація може забрати години, тоді як при крововтратах лік може йти на секунди, і бійці помирають через те, що не отримують допомоги вчасно.

«Я відверто скажу, це досить зрозуміла процедура, і її не так важко організувати. Ця процедура передбачена стандартами та протоколами TCCC, які застосовують військові медики, тому бойові медики повинні мати можливість проводити її. Трансфузія — це не ампутація, це не щось надзвичайне, що може робити виключно хірург. Це не складна маніпуляція, її можна навчитися робити всім, але потрібно розуміти, за яких станів пацієнта її потрібно застосовувати і як фіксувати, що було проведено таку процедуру», — пояснює Ірина Славінська.

За її словами, переливання крові може здійснюватися в машинах зі спеціальним обладнанням, яке достатньо просто закупити й передати евакуаційним бригадам.

ДонорUA є єдиною недержавною організацією, що у співпраці з Оперативним штабом при МОЗ організовує перевезення донорської крові до прифронтових зон. У цьому нам допомагають ваші донати. Кожна поїздка коштує близько 50 000 грн — вартість залежить від дистанції, що збільшується по мірі деокупації територій, тож зростають і витрати. Підтримайте перевезення крові, налаштувавши регулярний платіж на Buy Me a Coffee, задонативши на Монобанку або через інший зручний для вас сервіс.

Кров для захисників і захисниць заготовляється в різних куточках України, тож неважливо, де саме ви її здаєте — вона рятує військових. Реєструйтеся на ДонорUA, плануйте донації в особистому кабінеті та ставайте донорами. Ваша кров переможе!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.