Бойові медики зможуть переливати кров на догоспітальному етапі

Бойові медики зможуть переливати кров на догоспітальному етапі

Ми раді бути дотичними до процесу, який допоможе більшій кількості захисників і захисниць повертатися додому живими, і зробимо все, що від нас залежить

5 вересня 2023 року, 17:38

Здійснювати переливання крові зможуть не лише фахівці з медичною освітою, а й військові, що пройшли відповідне навчання. Для цього Міністерство охорони здоров’я розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії.

У країнах НАТО переливання крові бойовими медиками без медичної освіти є нормою — так, у Норвегії це можуть робити і звичайні бійці. В Україні тренінги для військових будуть проводитися на базі центрів крові — навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО.

«У цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне з критично важливих завдань — наблизити кров до пацієнта усіма можливими методами. Це в буквальному сенсі запорука виживання наших воїнів. Розгорнути інфраструктуру для використання крові на фронті непросто, однак маємо рухатись в цьому напрямі, бо ціна зволікання зависока — йдеться про людське життя. Сьогодні уряд прийняв важливе рішення, дозволивши переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Це практика країн НАТО. Тепер ми імплементуємо її і в Україні», — розповідає Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

При тяжких крововтратах допомогу постраждалим слід надавати невідкладно. Поранені бійці могли годинами чекати, поки їх вдасться довезти до лікарні та зробити переливання. Тепер процедуру заміщення крововтрати бойові медики зможуть проводити ще на догоспітальному етапі під час евакуації.

«60% усіх смертей на полі бою пов’язані саме із втратою крові. При цьому трансфузія, себто переливання — процедура, яку може опанувати практично будь-який боєць, і тим паче — бойовий медик, який має за плечима півтора роки бойового досвіду, а хтось і більше. Ми раді бути дотичними до процесу, який допоможе більшій кількості захисників і захисниць повертатися додому живими, і зробимо все, що від нас залежить», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

ДонорUA є єдиною недержавною організацією, що у співпраці з Оперативним штабом при МОЗ організовує перевезення донорської крові до прифронтових зон. У цьому нам допомагають ваші донати. Кожна поїздка коштує близько 50 000 грн — вартість залежить від дистанції, що збільшується по мірі деокупації територій, тож зростають і витрати. Підтримайте перевезення крові, задонативши на Монобанку або через інший зручний для вас сервіс.

Кров для захисників і захисниць заготовляється в різних куточках України, тож неважливо, де саме ви її здаєте — вона рятує військових. Реєструйтеся на ДонорUA, плануйте донації в особистому кабінеті та ставайте донорами. Ваша кров переможе!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.