Донорство крові і тренування

Донорство крові і тренування

Не лише фізична активність, а і регулярні донації крові є корисними для здоров’я. Однак і систематичні тренування, і донорство вимагають дотримання певного режиму.

11 вересня 2023 року, 10:20

У День фізичної культури та спорту ДонорUA розповідає, як донорам крові, котрі ведуть активний спосіб життя, вибудовувати свій режим, аби отримати максимальну користь і від тренувань, і від донацій.

Не лише фізична активність, а і регулярні донації крові є корисними для здоров’я. Однак і систематичні тренування, і донорство вимагають дотримання певного режиму. Зокрема, до донації слід правильно підготуватися й відновитися опісля.

«Оскільки центри крові працюють у першій половині дня, донації ми зазвичай плануємо на ранок, тож навряд чи ви підете здавати кров одразу після тренування. Найімовірніше, ваша донація буде наступного дня після заняття, і це гарний розпорядок. Якщо фізичне навантаження є для вас звичним, ви можете потренуватися у день після здачі крові, просто знизивши інтенсивність, але краще все ж відпочити», — розповідає Тетяна Канчура, координаторка проєктів ДонорUA.

Вона також нагадує, що в день після донації не слід піднімати нічого важкого рукою, з якої у вас брали кров, оскільки судина травмована й на місці проколу може з’явитися синець.

«Дієта донора не завадить режиму харчування, оскільки це короткострокові та не надто суворі обмеження. Якщо ви вживаєте спортивне харчування, від нього краще утриматися в день перед донацією — наприклад, більшість протеїнових сумішей є по суті молочними продуктами, які дієта донора повністю виключає. Якщо ви регулярно тренуєтеся — найімовірніше, ви досить здорова людина, і здача крові пройде легко. Якщо ж ви регулярний донор і при цьому фізично активні — це прекрасна комбінація для вашого здоров’я та довголіття», — додає Тетяна Канчура.

Нагадаємо, що внутрішньовенні чи внутрішньом’язові ін’єкції будь-яких препаратів, не призначених лікарем, є абсолютним протипоказанням до донорства крові, тож якщо ви вживали анаболічні стероїди чи інші ін’єкційні препарати у своїй спортивній діяльності, ви не можете бути донором.

Якщо ж ви не маєте протипоказань, реєструйтеся на ДонорUA і здавайте кров системно, зручно та з користю. Кожна донація крові здатна врятувати 3 життя і зробити здоровішим ваше власне. Ви також можете стати волонтером ДонорUA або підтримати донорський рух донатом — кошти потрібні зокрема для перевезення крові до фронту.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.