Регулярне донорство крові допомагає вчасно виявляти рак

Регулярне донорство крові допомагає вчасно виявляти рак

Часто одним із перших симптомів онкологічних захворювань є зниження показників гемоглобіну і тромбоцитів. Оскільки у донорів перед кожною донацією беруть загальний аналіз крові, регулярне донорство може допомогти виявити хворобу на ранній стадії та вчасно почати лікування.

20 вересня 2023 року, 12:38

Регулярні донації крові допомагають виявити онкологічні захворювання на ранніх стадіях, що підвищує шанси на успішне лікування. Про це та про інші аспекти, пов’язані з онкологією і кров’ю, розповідаємо у День боротьби з онкозахворюваннями в жінок.

«Часто одним із перших симптомів онкологічних захворювань є зниження показників гемоглобіну і тромбоцитів. Це стосується різних видів раку, не лише крові чи лімфатичної системи. І хоча низький рівень гемоглобіну та тромбоцитів необов’язково означає рак, але це привід пройти відповідне обстеження. Оскільки у донорів перед кожною донацією беруть загальний аналіз крові, регулярне донорство може допомогти виявити хворобу на ранній стадії та вчасно почати лікування», — наголошує Людмила Лінник, керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Вона зазначає, що у жінок при онкологічних захворюваннях часто може виникати нетипова й інтенсивна маткова кровотеча. Це трапляється не лише в разі раку репродуктивних органів, а і при, скажімо, лейкозі. Рівень тромбоцитів знижується, ризик кровотеч зростає і хвороба «знаходить» слабке місце — в жінок це зазвичай матка. В такому разі жінка потрапляє до лікарні ургентно вже з критичними показниками крові: окрім того, що їх «з’їла» онкологія, людина втратила багато крові. При зниженні рівня тромбоцитів внутрішні кровотечі можуть виникати як у жінок, так і у чоловіків, але маткові кровотечі можуть бути особливо важкими й небезпечними для життя.

«Лікування раку майже ніколи не обходиться без переливання крові. Зазвичай використовується еритроцитарна маса та тромбоцити, рівень яких знижується не лише через саму хворобу, а і внаслідок хіміотерапії, яка впливає також і на гемоглобін. Медикаментозно вплинути вплинути на ці показники в онкопацієнтів практично неможливо. Часом люди з онкозахворюваннями потрапляють до лікарні з рівнем гемоглобіну 30-40 г/л, при нормі 125+. У такому стані люди майже не можуть самостійно пересуватися і жахливо почуваються через кисневе голодування мозку та інших тканин організму. Рівень тромбоцитів узагалі може знижуватися ледь не до нуля — у більшості лікарень переливання крові призначають, коли позначка наближається до 10. Цей стан загрожує сильними внутрішніми кровотечами, які дуже важко зупинити», — розповідає Людмила Лінник.

За її словами, під час лікування онкопацієнти отримують 10-50 процедур переливання. Для цього потрібна величезна кількість донорів, через що збільшується ризик гемотрансфузійних інфекцій (таких, що передаються через кров). І це одна з причин, чому надзвичайно важливо розвивати культуру донорства: регулярний донор — обстежений донор, який свідомо ставиться до свого здоров’я та усвідомлює відповідальність перед реципієнтом. В останні роки ситуація значно покращилася — багато центрів крові використовують чутливі ПЛР-тести, але ще 5-7 років тому «у комплекті» з раком ішов гепатит, що було пов’язано зі стихійним донорством та низькочутливими тестами.

«Коли в онкопацієнта критично низькі показники крові, основне лікування почати неможливо, або ж його доводиться припиняти. Такій людині не можна робити хіміотерапію, променеву терапію чи операції — для початку стан пацієнта треба стабілізувати, а для цього потрібне переливання компонентів крові. Упродовж лікування показники гемоглобіну та тромбоцитів теж знижуються, і неможливо спрогнозувати на початку, як перенесе конкретний пацієнт ті чи інші процедури. Декому потрібно кілька переливань після кожного сеансу хіміотерапії», — додає керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Вона нагадує, що без переливань ніколи не обходяться пацієнти з раком крові — лейкозом, лейкемією. Деякі онкозахворювання супроводжуються частими кровотечами — наприклад, рак сечового міхура, передміхурової залози, органів ШКТ, матки, шийки матки, яєчників. Для компенсації крововтрат теж потрібні компоненти крові.

Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров системно й відповідально. А піклуванню про здоров’я та спосіб життя донорів присвячена кампанія #Розквітай, у межах якої можна більше дізнатися про користь донорства та його зв’язок із різними сферами життя.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.