ДонорUA спільно з Eldon Biologicals та Operation SafeDrop запускає інноваційний проєкт «Моя група крові»

ДонорUA спільно з Eldon Biologicals та Operation SafeDrop запускає інноваційний проєкт «Моя група крові»

Метою проєкту є залучення людей до донорського руху за допомогою визначення групи крові

28 вересня 2023 року, 11:14

Платформа ДонорUA спільно з Eldon Biologicals та Operation SafeDrop запускає проєкт «Моя група крові», у межах якого визначатимуть групи крові в населення інноваційним методом EldonCard — така процедура займатиме лише 2-3 хвилини. Проєкт також націлено на популяризацію донорства в Україні, підвищення стійкості системи охорони здоров'я України під час та після війни у лікуванні бойових поранень та будь-яких важких травм.

«Визначення груп крові уже тривалий час слугує цікавим доповненням на деяких подіях ДонорUA для тих хто тих чи інших причин не здає кров в той день. Як виявилося, величезна кількість українців не знає своєї групи крові, або ж сумнівається в інформації, яку написали в їхніх медичних картках іще в ранньому дитинстві. Проєкт «Моя група крові» охоплює ширшу проблематику. Разом із визначенням груп він передбачає інформування людей щодо важливості донорства крові, заходів безпеки тощо», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Команда ДонорUA у співпраці Operation SafeDrop та Eldon Biologicals організовує навчання для медиків з усіх регіонів України, які, своєю чергою, зможуть самі навчати колег роботі з системою EldonCard. У межах проєкту групи крові можуть визначити пʼяти мільйонам українців.

Метою проєкту є залучення людей до донорського руху за допомогою визначення групи крові. Окрім того, він передбачає навчання бойових медиків польовій трансфузіології та підтримку транспортування донорської крові для фронту. Також одна з задач — забезпечити бойових медиків необхідною кількістю тест-систем EldonCard.

«Попри те, що бійці носять шеврони зі вказаною групою крові, у разі поранення її все одно визначають, аби при переливанні мінімізувати ризики. Критично важливо робити це швидко, і картки EldonCard допоможуть зекономити час та ефективніше рятувати бійців. Знати свою групу крові важливо і для цивільних — у разі ворожого обстрілу чи нещасного випадку діяти треба швидко. Ми підходимо до цієї роботи комплексно, аби якомога більше цивільних знали свою групу крові, а якомога більше медиків уміли швидко та точно її визначити», — додає Ірина Славінська.

Перші 20 медиків починають навчання у Львові вже цієї п’ятниці. За оновленнями проєкту можна стежити на сайті ДонорUA, а також на сторінках організації у Facebook, Instagram, X (Twitter) або у Telegram-каналі.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 135 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop — проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допомога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

Eldon Biologicals — датський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл. Тести EldonCard мають сертифікат ISO і CE-маркування CE в ЄС, схвалені FDA у США та зареєстровані у відповідних органах у ряді інших країн.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.