Регулярне донорство крові — профілактика серцево-судинних захворювань

Регулярне донорство крові — профілактика серцево-судинних захворювань

Підвищений рівень гемоглобіну пов’язаний із ризиком тромбозів, а регулярні донації допомагають тримати його в нормі.

29 вересня 2023 року, 10:14

Регулярні донації крові знижують ризик розвитку тромбозів та покращують роботу серця. У Всесвітній день серця розповідаємо, як донорство крові допомагає про нього подбати.

«Коли ми здаємо цільну кров, на певний час у нас знижується рівень гемоглобіну, підвищений вміст якого може спровокувати розвиток тромбозів. Окрім того, високий гемоглобін робить кров «густою», через що на серце лягає додаткове навантаження. Після донації найшвидше відновлюється плазма крові — рідка її фракція, що складається переважно з води. Тож наше серце певний час, хоч і недовгий, перекачує більш рідку кров, ніж зазвичай, що слугує для нього своєрідним відпочинком. Якщо кров здавати регулярно, цей ефект може бути помічним у профілактиці серцево-судинних захворювань — звісно, за умови, що донор загалом веде здоровий спосіб життя», — розповідає Людмила Лінник, керівниця проєктного відділу ДонорUA.

Дослідження, в якому було розглянуто досвід 1,5 млн донорів крові з Данії та Швеції, підтвердило, що підвищений рівень гемоглобіну пов’язаний із ризиком тромбозів, а регулярні донації допомагають тримати його в нормі. В Україні деякі лікарі навіть самі радять пацієнтам здавати кров, аби її «розрідити».

«Будь-які серцево-судинні захворювання є протипоказаннями до донорства крові — це стосується вроджених патологій, набутих із віком захворювань чи перенесених складних операцій. Тож якщо про профілактику ми говорити можемо, використовувати донорство як лікування — неприпустимо й небезпечно. Якщо в людини з серцем уже є проблеми, їй слід не здавати кров, а звернутися до кардіолога, аби підібрати медикаментозну терапію, вправи і дієту», — застерігає Людмила Лінник.

У будь-якому разі, головною мотивацією для донорів залишається порятунок життів, і ми дякуємо всім, хто долучається до донорського руху. Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров зручно і системно.

Якщо ж ви не можете бути донором — через захворювання серця чи інші протипокази — ви все одно можете підтримати донорський рух донатом, стати волонтером ДонорUA або поширювати корисні матеріали з теми донорства. Будь-яка участь і підтримка — важливі!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.