26 професій додалися до переліку тих, хто може робити переливання крові — МОЗ

26 професій додалися до переліку тих, хто може робити переливання крові — МОЗ

13 жовтня 2023 року, 13:43

Спектр фахівців, які можуть здійснювати переливання донорської крові, розширився. Про це повідомляє Міністерство Охорони Здоров’я України. До переліку додалися ще 26 медичних спеціальностей.

Донедавна переливати кров мали право лише лікарі-анестезіологи та лікарі-трансфузіологи. В постанові ж Кабінету Міністрів, яка врегульовує механізм забезпечення фронту донорською кров’ю, зазначено, що всі, хто не має відповідного фаху, зобов’язані пройти навчальну програму від Центру трансплант-координації.

«На жаль, останні два роки необхідність в переливанні крові зросла через травми, отримані внаслідок постійних артилерійських та ракетних обстрілів, що супроводжуються масивною крововтратою, яка повинна бути негайно заміщена. МОЗ реагує на ці реалії, розширюючи можливості надання трансфузіологічної допомоги. Наша мета – максимально наблизити донорську кров до пораненого», — коментує директор Директорату високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ Василь Стрілка.

МОЗ затвердило зміни до кваліфікаційних характеристик лікарів, які відтепер повинні мати знання та вміння щодо переливання крові та її компонентів. Ця вимога додана до кваліфікаційних характеристик лікарів, які в своїй практиці стикаються з хірургічними втручаннями та невідкладними станами пацієнтів — хірургів, травматологів, комбустіологів тощо. Це, зокрема, дозволить лікарям зазначених спеціальностей, які служать у лавах Збройних сил України, використовувати кров та її компоненти для порятунку бійців на передовій. Аналогічним чином це працюватиме й у прифронтових госпіталях.

Разом з тим, змінилися кваліфікаційні вимоги до отримання спеціалізації з «Трансфузіології». Тепер лікарі ширшого спектра спеціальностей зможуть її отримати. Це стимулюватиме збільшення кількості фахівців у відповідній галузі й допоможе врятувати не одну тисячу життів.

Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров зручно та системно. Ваша кров переможе!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.