165 українців дізналися свою групу крові з ДонорUA

165 українців дізналися свою групу крові з ДонорUA

6 листопада 2023 року, 16:18

4-5 листопада у Львові та Одесі відбулася акція з безкоштовного визначення груп крові, ініційована платформою ДонорUA. В Одесі до події у ТЦ «Галерея Афіна» долучилися 50 містян, а у Львові в ТРЦ Victoria Gardens свою групу крові дізналися 115 осіб. Захід було проведено у межах всеукраїнського проєкту «Моя група крові».

Групи крові у Львові та Одесі визначали інноваційним методом EldonCard, з яким процедура займає 2-3 хв та не потребує медичної освіти.

«Повномасштабне вторгнення показало, що готовими треба бути до всього. Знати свою групу крові важливо, аби в разі небезпеки вчасно отримати допомогу — мирні люди не застраховані від російських обстрілів у жодному з куточків України. Проте ми сподіваємося, це знання стане у пригоді інакше й надихне львів’ян та одеситів на донорство. Кров будь-якої групи може рятувати життя, хоча багато українців досі не замислюються, що нею можна ділитися», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Проєкт «Моя група крові» втілюється платформою ДонорUA спільно з ініціативою Operation SafeDrop від фонду MAD Foundation та компанією Eldon Biologicals, котра виробляє тест-системи EldonCard.

При визначенні груп крові учасникам проєкту пропонують зареєструватися на ДонорUA, аби отримувати сповіщення, коли буде потрібна саме їхня кров, та здавати її зручно й системно. Наразі кількість регулярних донорів в Україні приблизно втричі менша за мінімально необхідну, і «Моя група крові» зможе залучити понад 20 000 нових донорів.

У ході реалізації проєкту передбачені також:

  • навчання бойових медиків роботі з EldonCard та забезпечення їх необхідною кількістю тест-систем;
  • навчання з трансфузійної допомоги для бойових медиків;
  • підтримка транспортування донорської крові для фронту.

Таким чином, проєкт «Моя група крові» підвищить стійкість системи охорони здоров'я України під час та після війни у лікуванні бойових поранень та будь-яких важких травм.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 140 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop — проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допомога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

Eldon Biologicals — датський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл. Тести EldonCard мають сертифікат ISO і CE-маркування CE в ЄС, схвалені FDA у США та зареєстровані у відповідних органах у ряді інших країн.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.