Чи можуть курці бути донорами крові?

Чи можуть курці бути донорами крові?

16 листопада — Міжнародний день відмови від паління, який відзначається щороку у третій четвер цього місяця. Та якщо ви наважуєтеся здати кров, для цього необов’язково чекати, поки вийде кинути курити — достатньо потерпіти кілька годин. ДонорUA розповідає, як правильно чинити, якщо ви палите, але хочете бути донором.

16 листопада 2023 року, 11:20

Куріння та донорство — як це працює

Донором крові може бути лише здорова людина — це одна з основних засад. Паління рано чи пізно впливає на здоров’я, зокрема серця й судин, тому здавати кров регулярно все життя курець навряд чи зможе. Окрім того, люди, які палять, зазвичай загалом ведуть менш здоровий спосіб життя.

Якщо ж ви палите небагато, маєте гарне здоров’я та хочете спробувати себе у донорстві, ви можете здавати кров. Лайфхак: часто саме донорство мотивує людей до здорових звичок, оскільки цей досвід надихає та зміцнює відчуття власної сили й цінності. Тому, якщо ви мрієте кинути палити, це може бути ваш шанс.

Чи можна курити перед здачею крові та після

Перед донацією утримайтесь від паління протягом 1,5, а краще 2 години. За цей час шкідливі речовини виведуться з крові, а тиск стабілізується. Не забудьте перед донацією також ситно поснідати (каша, хліб, печиво, солодкий чай) та пити побільше води. Детальніше про підготовку до процедури читайте у Кровопедії.

Після донації з курінням теж слід почекати 1,5-2 години. Втрата 450 мл крові — невеликий і навіть корисний, але все ж стрес для організму. Об’єм крові та її густота змінюються, виділяється адреналін, внутрішні органи тимчасово працюють у «надзвичайному» режимі. Все це може вплинути на тиск та самопочуття загалом, і щоби почуватися після донації добре, з цигарками краще постривати. Втім, ці рекомендації стосуються куріння будь-яких девайсів.

Реєструйтеся на ДонорUA — допомагайте зручно та піклуйтеся про власне здоров’я. Ваша кров переможе!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.