Майже 200 українців минулого тижня дізналися свою групу крові завдяки ДонорUA

Майже 200 українців минулого тижня дізналися свою групу крові завдяки ДонорUA

13 грудня 2023 року, 19:43

З 6 по 10 грудня у Кропивницькому, Чернівцях та Одесі пройшли акції з безкоштовного визначення груп крові, ініційовані ДонорUA. У Кропивницькому до події у ТРЦ DEPOt долучилися 48 містян, у Чернівцях в ТРЦ цієї ж мережі — 80, а в одеському ТРЦ «Галерея Афіна» свою групу крові дізналися 65 осіб. Такі заходи проводяться щотижня в різних містах у межах всеукраїнського проєкту «Моя група крові».

Групи крові визначали інноваційним методом EldonCard, з яким процедура займає 2-3 хв та не потребує повної медичної освіти. Фото — за посиланням.

«Жодне з мирних українських міст не застраховане від ворожих обстрілів. Знаючи свою групу крові, в разі поранення можна отримати швидшу та якіснішу допомогу. Крім того, акції з визначення груп крові допомагають звернути увагу містян на тему донорства — хтось завдяки цьому вперше дізнається, що може рятувати життя без особливих зусиль», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Проєкт «Моя група крові» втілюється платформою ДонорUA спільно з ініціативою Operation SafeDrop від фонду MAD Foundation та компанією Eldon Biologicals, котра виробляє тест-системи EldonCard.

При визначенні груп крові учасникам проєкту пропонують зареєструватися на ДонорUA, аби отримувати сповіщення, коли буде потрібна саме їхня кров, та здавати її зручно й системно. Наразі кількість регулярних донорів в Україні приблизно втричі менша за мінімально необхідну, і «Моя група крові» зможе залучити нових донорів.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 145 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop — проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допомога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

Eldon Biologicals — датський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл. Тести EldonCard мають сертифікат ISO і CE-маркування CE в ЄС, схвалені FDA у США та зареєстровані у відповідних органах у ряді інших країн.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.