Понад 1400 українців пройшли курс про донорство крові від ДонорUA та Prometheus

Понад 1400 українців пройшли курс про донорство крові від ДонорUA та Prometheus

17 січня 2024 року, 12:47

Менш ніж за пів року 1428 українців пройшли курс «Донорство крові: чому це важливо і як стати донором», який запустили ДонорUA та Prometheus у серпні 2023 року. Всі вони отримали сертифікати. Усього на курсі зареєструвалися 3126 студентів. Мета проєкту — доступно розповісти про важливість донорства, розвінчати поширені міфи та залучити якомога більше нових донорів до порятунку життів військових і цивільних.

«Донорство крові досі овіяне міфами, хоча сьогодні, під час війни, воно важливе як ніколи. Дієти за групою крові, страшилки про інфекції — щодня ми можемо прочитати в мережі про щось подібне. Між тим, донорство — це насправді цікаво й корисно для здоров’я. Одна донація крові здатна врятувати до трьох життів — життів наших захисників і захисниць, діток з онкологічними захворюваннями, пацієнтів під час складних операцій», — розповідає Ірина Славінська, співавторка курсу, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Курс «Донорство крові: чому це важливо і як стати донором» — найбільш повний і доступний гайд, у якому зібрано все, що варто знати потенційним донорам і не тільки:

  • яку користь донорство приносить здоров’ю;
  • кому і як ваша кров може допомогти;
  • спосіб життя донора — це простіше, ніж здається;
  • як підготуватися до здачі крові;
  • протипоказання до донорства;
  • міфи та упередження щодо донорства.

Структура курсу проста: серія коротких відео, які відповідають на ключові питання. Ви можете прослухати його повністю або обрати теми, які вас найбільше цікавлять. Для зручності зміст кожного відео продубльований у текстовому конспекті. Курс буде цікавий регулярним і потенційним донорам, а також усім, хто хоче дізнатися щось нове та допомогти країні.

З початком повномасштабної війни росії проти України потреба у донорській крові зросла на 60%. Але і до цього 2/3 пацієнтів, які потребують переливання, не отримували кров вчасно або взагалі. Тож глобальна мета курсу, як і діяльності ДонорUA — сформувати таку культуру донорства, за якої люди здають кров просто тому, що мають таку можливість, а не лише тоді, коли у когось трапилася біда.

Курс проводиться за підтримки Посольства США в Україні. Погляди авторів курсу необов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Курс «Донорство крові: чому це важливо і як стати донором» є безкоштовним і доступний постійно. Реєстрація — за посиланням.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з Міністерством охорони здоровʼя, СДУ «Український центр трансплант-координації», ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 150 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Prometheus — найбільша платформа онлайн-освіти в Україні. За 9 років існування Prometheus запустив понад 300 безплатних та 50 платних курсів, та переклав українською всесвітньо відомі програми найпрестижніших університетів світу. Усе для того, щоб українці мали відкритий доступ до найактуальніших знань. За час повномасштабного вторгнення активність на платформі перевищила довоєнні показники — сайт відвідало понад 4 мільйони українців та українок, а кількість зареєстрованих на платформі користувачів сягнула двох мільйонів.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.