Україна посилить контроль якості донорської крові — що зміниться

Україна посилить контроль якості донорської крові — що зміниться

5 червня 2024 року, 12:03

30 травня Кабмін прийняв Постанову «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності із заготівлі та тестування донорської крові та компонентів крові незалежно від їх кінцевого призначення, переробки, зберігання, розподілу та реалізації донорської крові та компонентів крові, призначених для трансфузії».

«Ще у 2020 році було прийнято закон, згідно з яким структура системи крові поділяється на три рівні: загальнодержавний, регіональний та госпітальний. На госпітальному рівні, тобто у лікарнях, кров застосовується для пацієнтів, на регіональному — у центрах крові — заготовляється і тестується, а на загальнодержавному рівні здійснюється контроль якості крові. На сьогодні Закон втілений частково, і посилення контролю якості крові — важливий крок у розвитку добровільного безоплатного донорства», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

ДонорUA з 2019 року бере участь у реформуванні системи крові. Зокрема, Ірина Славінська є співавторкою Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові». Ліцензійні умови для центрів крові зроблять донорство комфортнішим для самих донорів, а кров — доступнішою і безпечнішою для пацієнтів.

Згідно з Постановою, до 1 лютого 2027 року центри крові мають подати пакет документів, що підтверджує відповідність їхньої діяльності ліцензійним вимогам.

«Кабмін затвердив нові ліцензійні умови. Наразі центри крові отримують ліцензію лише на медичну практику, але не мають змоги отримати спеціальної ліцензії, яка б відображала всю специфіку їхньої діяльності. Заготовляти донорську кров можна буде виключно в центрах крові, а відділення трансфузіології в закладах охорони здоров’я будуть перетворені на лікарняні банки крові. Видачу відповідних ліцензій проводитиме Держлікслужба», — розповів голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький.

Він наголосив, що реформування системи крові актуальне щонайменше з двох причин. В умовах повномасштабного вторгнення кров донорів потрібна для порятунку поранених військових. І водночас створення системи крові — це одне з головних зобов’язань України у медицині відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС. Відтепер уперше в Україні запроваджується система ліцензування за європейськими стандартами саме для суб’єктів системи крові.

«Система якості повинна включати управління якістю, постійне покращення якості, містити інформацію про персонал, приміщення та обладнання, ведення документації, забезпечення заготівлі, тестування та переробки донорської крові та компонентів крові, здійснення контролю якості, випуску, зберігання, розподілу та реалізації, проведення зовнішніх та внутрішніх аудитів, управління відхиленнями і невідповідностями та здійснення коригувальних і запобіжних заходів», — ідеться у Ліцензійних умовах.

Документ містить перелік організаційних, технологічних і кадрових вимог. Лише за їхнього дотримання центр крові зможе отримати ліцензію, яка надасть право продовжувати відповідну діяльність. Постанова набирає чинності через рік з дня її опублікування.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.