Почесний донор України: хто може отримати цей статус і що він дає

Необхідна кількість донацій, оформлення заявки, пільги для Почесних донорів та інше

29 березня 2023 року, 09:29

alt text

Хоча регулярні донори здають кров не задля відзнак, мати їх усе ж приємно. Ви часто цікавилися, що потрібно, аби отримати статус Почесного донора України — оскільки відповідне законодавство періодично змінюється, в мережі не завжди виходить знайти актуальні відомості. Інформацію для цього матеріалу надала Олена Фролова, лікар-трансфузіолог відділу координації діяльності суб’єктів системи крові Українського центру трансплант-координації. Прочитайте — можливо, всього пара донацій відділяє вас від почесного статусу!

Скільки разів треба здати кров, аби стати Почесним донором?

Відповідно до п. 1 ст. 21 Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» №931-ІХ в редакції від 12.01.2022 (далі — Закону), статус Почесного донора України можуть отримати громадяни, які безоплатно здали:

  • цільну кров — 40 доз;
  • плазму крові — 60 доз;
  • компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) — 40 доз.

Якщо йдеться про т. зв. змішане донорство, коли людина здає в різний час і цільну кров, і її компоненти, одна донація крові прирівнюється до двох донацій плазми та однієї донації компонентів крові, заготовлених методом аферезу — згідно з п. 4 ст. 21 Закону. Часовий проміжок, у протягом якого здійснюються донації, на отримання статусу не впливає.

Як подати заявку на отримання статусу Почесного донора?

Порядок видачі посвідчення і вручення нагрудного знаку «Почесний донор України» затверджений постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) від 24.11.2021 № 1266. Аби їх отримати, слід звернутися до відділу комплектування донорських кадрів центру крові, де ви здійснюєте донації. Установа подає відповідне клопотання у Департаменти охорони здоров’я, або заклади охорони здоров’я, які належать до сфери управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.
У клопотанні зазначають ПІБ донора, сумарну кількість донацій, а також додають копії сторінок посвідчення донора, копії документа, що посвідчує особу та фотокартку розміром 3х4. Форма донорського посвідчення затверджена постановою КМУ від 10.03.2021 №193 «Про затвердження Порядку вручення посвідчення донора крові та компонентів крові та його форми». Посвідчення донорам видають центри крові, у яких здійснюються кроводачі.

Які пільги забезпечує звання Почесного донора?

Згідно з ч. 5 ст. 21 Закону, «Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10 відсотків затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць». Це положення втрачає силу у 2025 році, однак особи, що отримали статус Почесного донора до настання 2025 року, матимуть право на надбавку до пенсії, досягнувши відповідного віку.
Кожен регіональний підрозділ з питань охорони здоров’я обласних та київської держадміністрацій може встановлювати пільги для Почесних донорів за рахунок місцевих коштів, але на законодавчому рівні це не передбачено. Для Почесних донорів також було передбачене пільгове придбання ліків відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 1995 року, однак у 2020 він втратив чинність у зв’язку з введенням нового закону.

Що робити, якщо ви вперше стали донором у часи СРСР і відповідні документи втрачено?

Центри крові зберігають документацію протягом 3 років, після чого передають до архіву, де ті зберігаються наступні 75 років — відповідно, ви можете подати запит до архіву центру крові, де здійснювали донацію, та знайти свою стару облікову картку донора. Також у разі втрати старого донорського посвідчення або картки ви можете звернутися до роботодавця, в якого працювали у відповідний період. За радянських часів після кроводач донори отримували довідку про додаткові дні відпочинку, яку надавали на підприємство. Оскільки такий документ є фінансовим, він зберігається довше, ніж облікова картка донора.

Як отримати звання Почесного донора, якщо центр крові, де ви здійснювали донації, знаходиться на окупованій території?

Якщо ви здавали кров на території Запорізької або Херсонської областей, слід звернутися до обласних центрів крові у Запоріжжі та Херсоні відповідно. Якщо йдеться про східні регіони, ви можете звернутися за телефоном:

  • Донецька область 050-653-02-20
  • Луганська область 050-923-75-42

Якщо ваше донорське посвідчення збереглося, ви можете надати його у будь-який центр крові на території України, якщо ні, слід звернутися до представників евакуйованих центрів крові.

Чому видача посвідчення Почесного донора може затримуватися?

Дану роботу виконують керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та київської держадміністрацій на регіональному рівні. За потреби ви можете телефонувати або подавати звернення до відповідної установи, аби отримати відповіді на свої питання.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.