Донатити кров важливо не лише за гострої потреби пацієнта, — Ірина Славінська

Донатити кров важливо не лише за гострої потреби пацієнта, — Ірина Славінська

5 липня засновниця ДонорUA Ірина Славінська розповіла в ефірі телеканалу «Відкритий» про важливість регулярного донорства та нову подію в межах кампанії #Розквітай

6 липня 2023 року, 09:41

Здавати кров варто не лише тоді, коли хтось опинився в біді, а завжди, коли для цього є можливість. Про це говорила Ірина Славінська — засновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» — у прямому ефірі телеканалу «Відкритий».

Ефір було присвячено кампанії #Розквітай і зокрема виїзній донації, що відбулася в межах кампанії 4 липня у Creative State of Dnipro.

«Ми хочемо створити якомога більше локацій, де б люди могли здавати кров у звичній атмосфері, не витрачаючи багато часу. Важливо, щоб люди, здаючи кров уперше, отримували позитивний досвід — ми хочемо показати, що це не страшно, не довго, не боляче. Вдячні партнерам, які підтримують наші цінності та розширюють доступ до донорства», — коментує Ірина.

Вона наголосила на важливості «позитивного підкріплення» у донорстві — і мова не лише про подарунки та смаколики, які отримують донори від ДонорUA і партнерів на тематичних донаціях. Саме естетиці донорства та його користі і присвячено кампанію #Розквітай.

«На жаль, в Україні сформувалася така культура, в якій люди здебільшого здають кров лише коли хтось терміново потребує допомоги і буквально помирає. Ми б хотіли це подолати, адже формувати свідому спільноту донорів, які на регулярній основі здають кров, варто не з прикрих новин. Слід говорити про те, як донація впливає на організм, кому наша кров може допомогти і як підтримувати здоровий спосіб життя, аби допомагати іншим. Так і має бути: ми здаємо кров, бо ми здорові люди, а не виключно тому що у нас біда в Україні», — підкреслює Ірина.

За її словами, акцент варто робити на тому, що донорство — це зокрема профілактика різноманітних захворювань і регулярний чекап організму. Після донації людина може отримати результати тестування, адже донорську кров перевіряють на ВІЛ, сифіліс, гепатити В та С, а також беруть у донора загальний аналіз крові. Регулярні донації знижують ризик розвитку онкологічних захворювань і тромбозів, та допомагають буквально оновити організм, адже після кроводачі кістковий мозок починає активно виробляти нові здорові клітини крові.

«Ми потурбувалися про себе, дотримуючись режиму перед донацією, отримали користь від процедури, і тільки після цих двох важливих сходинок в донорстві «вишенькою на торті» стає те, що ми рятуємо комусь життя», — додає Ірина.

Нагадала вона також і про недоліки стихійного донорства, коли люди здають кров лише за запитом від знайомих чи родичів. Такі донори можуть бути гірше обізнані про своє здоров’я і навіть приховувати наявні протипоказання. Регулярне ж донорство спонукає уважніше та відповідальніше ставитися до свого способу життя. Окрім того, стихійне донорство лише закриває точкову потребу, але не сприяє формуванню запасів крові — коли їх бракує, не всі пацієнти мають змогу чекати.

«Це особливо стосується військових із крововтратами. Коли вони потрапляють у шпиталі, де немає крові, помирають уже не від поранень як таких, а від того, що не отримали кров вчасно. Тому важливо мати постійний запас компонентів крові, формувати його відповідно до потреб, доставляти кров у прифронтові лікарні і дбати про те, щоби потік донорів був стабільним. І ми хочемо, аби самі донори відчували приналежність до спільноти, яка у тилу допомагає країні перемагати ворога — як внутрішнього, себто хвороби, так і зовнішнього, який намагається забрати нашу свободу», — підсумовує Ірина.

Дякуємо телеканалу «Відкритий» за можливість говорити про надважливе.

Кампанія #Розквітай триватиме до 14 червня наступного року, тож попереду ще чимало подій і активностей у різних містах. Усі охочі також можуть долучитися до кампанії, наприклад:

Спасибі всім, хто має прекрасну звичку здавати кров та розквітає з ДонорUA!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.