Понад 400 українців дізналися свою групу крові: у Львові розпочався всеукраїнський проєкт «Моя група крові»

Понад 400 українців дізналися свою групу крові: у Львові розпочався всеукраїнський проєкт «Моя група крові»

Метод визначення груп крові EldonCard розрахований на те, що будь-яка людина, яка отримає набір і прочитає інструкцію, без проблем зможе визначити групу крові в іншої людини, навіть якщо вона ніколи цього раніше не робила

2 жовтня 2023 року, 11:17

З 29 вересня по 1 жовтня у Львові пройшов перший тренінг для регіональних менеджерів проєкту «Моя група крові», який запустила платформа ДонорUA спільно з Eldon Biologicals та Operation SafeDrop. 10 волонтерів-медиків навчилися визначати групи крові інноваційним методом EldonCard, з яким процедура займає лише 2-3 хвилини, і відпрацювали навички, залучивши понад 400 людей.

«Цим проєктом ми прагнемо зокрема привернути увагу якомога більшої кількості людей до теми донорства крові. Багато українців навіть не замислюються про те, скільки життів вони можуть врятувати, просто лишаючись собою і маючи певну групу крові. При цьому багато українців не знають своєї групи крові, або ж не впевнені щодо неї. На їхньому власному досвіді ми розповідаємо людям, на що здатна кров, особливо під час повномасштабної війни», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

29 вересня тренінг проходив у «Євроготелі» (Львів, вул. Тершаковців, 6А), де інструктори навчали волонтерів-медиків визначати групи крові за системою EldonCard. Людмила Лінник — керівниця проєктного відділу ДонорUA — розповіла учасникам, як користуватися кабінетом донора на платформі та залучати людей до реєстрації у донорському резерві.

«Метод визначення груп крові EldonCard розрахований на те, що будь-яка людина, яка отримає набір і прочитає інструкцію, без проблем зможе визначити групу крові в іншої людини, навіть якщо вона ніколи цього раніше не робила. Це дуже простий і доступний метод, для опанування якого необов’язково мати медичну освіту. Набір зручний, не потребує особливих правил зберігання, і дозволяє будь-де, зокрема в польових умовах, за пару хвилин визначити групу крові», — розповідає Людмила Лінник.

30 вересня і 1 жовтня учасники тренінгу відпрацьовували на практиці отримані знання, визначаючи групи крові на площі Ринок та у ТРЦ Victoria Gardens. Дізнавшись свою групу крові, львів’яни та гості міста могли одразу зареєструватися на ДонорUA, аби отримувати сповіщення, коли буде потрібна кров певної групи. Усього через процедуру пройшли понад 400 людей.

Команда ДонорUA спільно з партнерами організовує навчання для медиків з усіх регіонів, які, своєю чергою, самі зможуть навчати колег роботі з EldonCard. У ході проєкту групи крові мають визначити у 5 млн цивільних, а також забезпечити бойових медиків необхідною кількістю тест-карток, аби в разі поранення перевіряти групу крові якомога швидше. Проєкт «Моя група крові» — про ефективну допомогу: що більше цивільних знатиме свою групу крові, і що більше медиків зможуть швидко її визначати, то вищі в пацієнтів шанси на вчасне та успішне переливання крові.

Проєкт «Моя група крові» також націлено на популяризацію донорства в Україні, підвищення стійкості системи охорони здоров'я України під час та після війни у лікуванні бойових поранень та важких травм. Його втілення включає в себе зокрема навчання бойових медиків польовій трансфузіології та підтримку транспортування крові для фронту.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 135 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop — проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допопога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

ELDON BIOLOGICALS — датський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл. Тести EldonCard мають сертифікат ISO і CE-маркування CE в ЄС, схвалені FDA у США та зареєстровані у відповідних органах у ряді інших країн.

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.