Тиждень запобігання інфекціям: як донорам крові подбати про себе та пацієнтів

Тиждень запобігання інфекціям: як донорам крові подбати про себе та пацієнтів

17 жовтня починається тиждень запобігання інфекціям. Берегтися від них важливо всім, а донори крові ще й несуть відповідальність перед пацієнтами. ДонорUA нагадує про найважливіші правила, які допоможуть подбати про власне здоров’я та реципієнтів, яким переллють вашу кров.

17 жовтня 2023 року, 10:49

Вакцинуйтеся

Якщо ви прагнете здавати кров, це особливо важливо. Скажімо, після перенесеного грипу чи коронавірусної інфекції здавати кров можна через 2 тижні — за умови повного одужання. А от якщо людина перехворіла на гепатит В або С, вона найімовірніше більше ніколи не зможе бути донором крові.

Використовуйте бар’єрну контрацепцію

Людина, яка перехворіла на сифіліс, може здавати кров лише через рік після повного одужання — за умови, що хвороба не залишила по собі наслідків для здоров’я. ВІЛ унеможливлює донорство назавжди. Тож для донорів презерватив — це турбота не лише про своє здоров’я, а і про можливість допомагати іншим.

Якщо ж у вас був незахищений секс, кров не слід здавати пів року після цього. У разі інфікування цей термін необхідний, аби організм виробив антитіла, і тестування донорської крові на інфекції змогло їх виявити.

Будьте обережні з тату і пірсингом

Робіть татуювання та пірсинг лише у салонах, що мають усі необхідні документи та готові нести відповідальність за здоров’я клієнтів. Проте навіть у цьому випадку після таких процедур кров здають лише через пів року — з тих самих міркувань, що й у разі незахищеного сексу.

Мийте руки, овочі та фрукти

Хоча це правило ми засвоїли ще у дитинстві та «актуалізували» під час пандемії COVID-19, у нього є ще один бік. Через їжу та брудні руки можна заразитися гепатитом А — хоча він не є пожиттєвим протипоказом до донорства, у багатьох центрах крові не приймають донорів, які перехворіли на «жовтуху».

Детальніше про тимчасові протипоказання читайте на нашому сайті. Долучайтеся до нашої кампанії #Розквітай, аби дізнаватися більше цікавого про донорство і піклуватися про себе. Аби здавати кров зручно та системно, реєструйтеся на ДонорUA та користуйтеся бонусами і спеціальними можливостями для нашої спільноти. Ваша кров переможе!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.