Жодна система крові у світі не стикалася з такими викликами: як працює ДонорUA протягом 2 років повномасштабної війни

Жодна система крові у світі не стикалася з такими викликами: як працює ДонорUA протягом 2 років повномасштабної війни

23 лютого 2024 року, 14:55

Ще у 2014 році, коли почалася війна, українська система крові стикнулася з безпрецедентними задачами — саме тоді почала роботу команда ДонорUA. Але війни такого масштабу, яка розпочалася у 2022 році, не знала жодна країна у XXI столітті. Зі світовими війнами цей досвід порівнювати також неможливо, оскільки і військові технології, і медицина просунулися вперед. Жодна система крові у світі ніколи не стикалася з такими викликами, які постали перед Україною.

За ці два роки ми не лише не втратили надії, а стали сильнішими, зростили донорську спільноту, допомогли системі крові вистояти і врятувати десятки тисяч життів. Сьогодні ми всі живемо зі страшним болем і втомою, часом зі зневірою та відчаєм — і саме тому хочемо згадати про все, що було зроблено за час повномасштабної війни. Разом ми змогли неможливе — і зможемо ще більше.

«Головні зміни відбулися з нами з 23 по 28 лютого 2022 року. Ми стали певним кризовим центром прийняття рішень. Багато що відбувалося саме через ДонорUA: логістика, перемовини, комунікація з центрами крові, з волонтерами, з міжнародними партнерами. Ми стали потужним координаційним центром, об’єднавши зокрема волонтерів у різних містах України та донорів на платформі. Ми стали точкою входу в донорство для людей по всій країні та інструментом забезпечення кров’ю всієї системи. До нас почали частіше звертатися — організації довіряли й раніше, але не було такого всеукраїнського запиту. Раніше до нас зверталися окремі пацієнти або їхні родичі — тепер ми відчули, що потрібні всій Україні, і що справді можемо допомагати у таких масштабах», — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

Станом на 2022 рік ми були найбільшим і єдиним в Україні електронним резервом донорів крові, а після повномасштабного вторгнення стали не просто найбільшим, а й основним. Ми стали плідніше співпрацювати з Міністерством охорони здоров'я, центрами крові та іншими профільними інституціями, які керують системою крові та окремими процесами. Ми багато працювали над забезпеченням центрів крові відповідними витратними матеріалами, а також почали займатися логістикою — зокрема транспортуванням крові до прифронтових медичних установ.

Транспортування крові

Під час повномасштабної війни ДонорUA організовує перевезення донорської крові до прифронтових медичних установ, зокрема забезпечує фінансування. За два роки ми відправили вже більше 85 таких бусів, кожен із яких може врятувати до 1500 життів.

Це стало можливим завдяки плідній співпраці ДонорUA з державними експертами, зокрема включенню Ірини Славінської до Оперативного штабу МОЗ для координації діяльності у сфері донорства крові та компонентів крові, функціонування системи крові в умовах воєнного стану. Окрім того, у 2022 році ДонорUA підписали Меморандум з СДУ «Український центр трансплант-координації».

Кров перевозиться у спеціальних автівках, обладнаних холодильними камерами. Протягом першого року, тобто до квітня 2023 року за кошти, залучені командою ДонорUA, оплачувалась робота водіїв, пальне, технічне обслуговування, за необхідності — ремонт обладнання. На сьогодні дані витрати лежать як на нас, так і на державі. Маршрути для транспортування крові визначає УЦТК МОЗ України.

Більше 65 перевезень крові, організованих нами, профінансував ПУМБ завдяки ініціативі #МиОднієїКрові. Решту поїздок допомогли реалізувати ReBuild Ukraine, БО «100 відсотків життя», ТОВ Торговий Дім «Пірана» та збори, які ми регулярно запроваджуємо. У вересні ДонорUA запустили збір 1 млн. грн. на 20 доставок крові для фронту, і на сьогодні з цих коштів використано лише трохи менше половини. Дякуємо за довіру — цей резерв дозволяє нам оперативно реагувати на мобілізаційне замовлення та вчасно доставляти кров.

Прикраси, що рятують життя

Лише восени 2023 року бойові медики, які переважно не мають вищої медичної освіти, отримали дозвіл робити переливання крові пораненим на догоспітальному етапі (під час евакуації або прямо в окопі). Все більше медиків проходять відповідне навчання, даючи все більшій кількості бійців шанс на порятунок. Але для переливання крові потрібна її наявність, яка залежить від нас із вами.

Для того ж, аби якомога більше бойових і військових медиків навчилися переливати кров, ми спільно з ювелірним домом ZARINA запустили благодійну колекцію прикрас у межах проєкту «Моя група крові». Це срібні підвіси та браслети, увесь прибуток від продажу яких витрачається на організацію навчання для медиків, а також закупівлю обладнання і витратних матеріалів для переливання крові. Замовляйте та носіть із гордістю!

Також у рамках проєкту «Моя група крові» наші сертифіковані інструктори проводять акції з безкоштовного визначення груп крові в різних містах України. Так ми привертаємо увагу містян до теми донорства — відкривши щось нове про себе, люди також дізнаються, як легко вони можуть рятувати життя. Окрім того, знати свою групу крові важливо, аби в разі поранення отримати швидшу та якіснішу медичну допомогу, а від російських обстрілів не застраховані навіть мирні міста у глибокому тилу.

Кампанія #Розквітай

У червні 2023 року до Всесвітнього дня донора ми розпочали кампанію #Розквітай, присвячену красі та користі донорства. Ми часто говоримо, що здавати кров важливо і шляхетно, що це наш обов’язок, але є інший бік: бути донором — корисно для здоров’я, прогресивно та цікаво. Це про сучасний стиль життя, свідому позицію і турботу про себе.

У межах кампанії проводяться виїзні донації, тематичні виставки та інші заходи. Разом із київським брендом W8less ми запустили мерч #Розквітай, усі кошти від продажу якого допомагають фінансувати перевезення крові для фронту.

Харчування для центрів крові

У липні 2022 року ДонорUA за підтримки Global Blood Fund та Our Blood Institute розпочали проєкт із харчування працівників центрів крові у наближених до фронту містах. Почали з Дніпра, а у квітні 2023 року до проєкту долучили Запоріжжя. За час втілення проєкту центри крові отримали майже 10 000 комплексних обідів.

Цим проєктом ми намагалися доступним способом висловити вдячність тим, хто щодня допомагає донорам та пацієнтам, працюючи в умовах війни понаднормово під постійною загрозою обстрілів. Історії цих медиків ви можете прочитати у нашому Facebook за хештегом #СередаПодяки.

Президентська премія AABB

У 2023 році співзасновниця ДонорUA Ірина Славінська отримала президентську премію AABB (Асоціації зі сприяння розвитку трансфузіології та біотерапії США). Нагороду було присуджено «за неоціненну роботу у підтриманні безпеки, обсягу і безперервності кровопостачання в Україні в умовах надзвичайних викликів». Асоціація вперше нагородила українську організацію, й Ірина Славінська стала першою українкою з міжнародною відзнакою AABB.

Збір на обігрівачі для центрів крові

Наприкінці 2022 року, коли Україна потерпала від постійних обстрілів критичної інфраструктури, ми запустили збір на обігрівачі для центрів крові. У прифронтових містах донаційні кабінеті перемістили до підвальних приміщень, де донорам і персоналу доводилося мерзнути, але у багатьох інших населених пунктах через обстріли були проблеми з опаленням.

Завдяки донатам від спільноти та підтримці партнерів Rebuild Ukraine і SemanticForce ми зібрали 250 000 грн та придбали 50 обігрівачів, які й досі зігрівають донорів і працівників центрів крові.

110 тисяч нових донорів на платформі

Хтось готувався до повномасштабного вторгнення, хтось не вірив, що воно станеться, та вже у жовтні 2021 року на ДонорUA люди почали реєструватися у 2,5 рази активніше, ніж до цього, аби бути в донорському резерві на випадок необхідності. З 23 лютого 2022 року до сьогоднішнього дня на платформі зареєструвалися понад 100 000 нових донорів. З них майже 40 тисяч — у перші два місяці повномасштабної війни.

Сьогодні ж ми нараховуємо до 5000 реєстрацій на місяць, частіше — 2-3 тисячі. Це ще раз підтверджує, що українці «звикають» до війни. Проте донорської крові з кожним днем потрібно більше, й не лише через інтенсивність бойових дій.

Розвивається й медицина в тилу: трансплантологія, серцево-судинна хірургія, лікування онкологічних захворювань. Для пацієнтів, чий діагноз раніше міг бути вироком, розробляються методики лікування, які часто потребують трансфузійної компоненти. Наприклад, рак у дітей на сьогодні виліковний у понад 80% випадків. При цьому курс хіміотерапії може потребувати від 10 до 50 процедур переливання крові, часом і більше.

Реєструйтеся на ДонорUA, аби рятувати життя, підтримуйте донорський рух донатами, долучайтеся до нашої волонтерської спільноти — будь-яка допомога є важливою. Ми боремося вже протягом 10 років, з них останні два роки опираємося повномасштабній агресії — і разом розвиваємося, попри великий біль, та досягаємо мети. Дякуємо тим, хто боронить нашу землю, й тим, хто будь-якими доступними способами підтримує військо. Наша кров переможе!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.