5 млн українців зможуть безкоштовно визначити свою групу крові: ДонорUA підписав новий Меморандум про співпрацю з міжнародними партнерами

5 млн українців зможуть безкоштовно визначити свою групу крові: ДонорUA підписав новий Меморандум про співпрацю з міжнародними партнерами

10 жовтня 2023 року, 13:13

Платформа ДонорUA (ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України») підписала Меморандум про співпрацю з датською компанією Eldon Biologicals та благодійним фондом MAD Foundation. Команда запустила спільний проєкт «Моя група крові», у межах якого заплановано визначити групу крові у 5 млн українців.

«Для популяризації донорства крові це надзвичайно важлива ініціатива, і ми вдячні партнерам за цю нагоду. Більшість людей, в яких ми визначимо групи крові — потенційні донори, яких ми зможемо залучити таким чином. У межах проєкту українці дізнаватимуться не лише про власну кров, а і про те, кого і як вона може врятувати. Окрім того, знати свою групу крові важливо, аби вчасно отримати допомогу в разі надзвичайної ситуації — в тому числі й ворожого обстрілу», — коментує Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA та Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України».

У межах проєкту групи крові визначатимуть інноваційним методом EldonCard — це тест-картки від Eldon Biologicals, за допомогою яких перевірити групу крові в людини можна за 2-3 хвилини. Картки прості у використанні — провести процедуру може людина без медичної освіти.

З 29 вересня по 1 жовтня у Львові було проведено пілотну подію проєкту «Моя група крові», де 10 волонтерів уже навчилися працювати з EldonCard та визначили групи крові у понад 400 містян. Аналогічні тренінги відбуватимуться у різних містах України — стежте за анонсами подій на сайті ДонорUA, а також а також на сторінках організації у Facebook, Instagram, X (Twitter) або у Telegram-каналі.

При визначенні груп крові учасникам проєкту пропонують зареєструватися на ДонорUA, аби отримувати сповіщення, коли буде потрібна саме їхня кров, та здавати її зручно й системно. Наразі кількість регулярних донорів в Україні приблизно втричі менша за мінімально необхідну, і «Моя група крові» зможе залучити понад 20 000 нових донорів.

У ході реалізації проєкту передбачені також:

Таким чином, проєкт «Моя група крові» підвищить стійкість системи охорони здоров'я України під час та після війни у лікуванні бойових поранень та будь-яких важких травм.

Довідково:

ДонорUA — єдина професійна система рекрутингу та навігації донорів крові. Підтримує роботу 22 центрів крові, співпрацює з МОЗ, УЦТК, ВООЗ, Міжнародним комітетом Червоного Хреста та Global Blood Fund. На сьогодні база ДонорUA налічує понад 140 000 донорів. Більше 7000 пацієнтів адресно отримали допомогу завдяки платформі, а на пошук донора для конкретного пацієнта витрачається не більше 20 хвилин.

Operation SafeDrop — проєкт благодійного фонду MAD Foundation, спрямований на підтримку України та українців. Ініціатива охоплює такі напрямки як евакуація цивільного населення, гуманітарна допомога, допомога громадам у будівництві укриттів, відновлення критичної інфраструктури після війни, а також безкоштовне визначення груп крові по всій Україні.

Eldon Biologicals — датський виробник тест-карток для визначення групи крові EldonCard. Система тестування базується на використанні спеціальних рецептур відібраних моноклональних антитіл. Тести EldonCard мають сертифікат ISO і CE-маркування CE в ЄС, схвалені FDA у США та зареєстровані у відповідних органах у ряді інших країн.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.