День єдиного здоров’я: факти про донорство крові

День єдиного здоров’я: факти про донорство крові

3 листопада 2023 року, 11:45

3 листопада — День єдиного здоров’я, ініційований Комісією One Health у 2016 році. Відзначення цієї дати має допомогти сформувати суспільну думку та підвищити обізнаність населення щодо проблем глобального здоров’я. Розповідаємо про найважливіше, що варто знати про донорство крові та здоров’я.

Донором крові може бути лише здорова людина

Тільки людина, яка не має хронічних захворювань та нічим не хворіє наразі, може здавати кров. Тож бути донором — привілей, недоступний для багатьох людей, котрі хотіли б долучитися до донорського руху, але через стан здоров’я не можуть цього зробити.

Регулярно здавати кров — корисно

Донації крові сприяють оновленню організму, дарують емоційне піднесення, а також слугують профілактикою онкологічних та серцево-судинних захворювань. Окрім того, кожна донація — невеличкий чекап здоров’я. У кожного донора беруть загальний аналіз крові з пальця, а після донації кров додатково тестується на ВІЛ, сифіліс, гепатити В та С. В разі, якщо в донора буде виявлено будь-які проблеми, людину про це повідомлять.

Донорам слід вести здоровий спосіб життя

Оскільки донор крові — це здорова людина, слід дбати про себе, аби регулярно здавати кров і мати гарне самопочуття. Пити достатньо рідини, побільше рухатися, висипатися, уникати паління й алкоголю, збалансовано харчуватися — для донорів актуальні ті ж поради, що й для будь-кого іншого. Слід також їсти побільше продуктів, багатих на залізо, аби відновлювати рівень гемоглобіну після донацій.

Піклуванню про здоров’я та дозвілля донорів присвячено нашу кампанію #Розквітай, у межах якої проводяться виїзні донації, лекції, тематичні виставки тощо.

Безпека донорської крові — спільна відповідальність

Сучасні методи тестування донорської крові дають точні результати та мінімізують ризик інфікування. Але й самі донори мають бути відповідальними — наприклад, не здавати кров протягом 6 місяців після тату, пірсингу, інвазивних косметологічних процедур чи незахищеного сексу.

Саме регулярні донори найбільш уважні до свого здоров’я та свідомі своєї відповідальності перед пацієнтами. На жаль, не завжди це можна сказати про людей, які здають кров лише на заклик знайомих, і не надто занурюються у цю тему.

Тож реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров системно і зручно. Одна донація здатна врятувати до трьох життів — долучайтеся!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.