200 тисяч українців щороку потребують переливання крові, — кардіологиня Олександра Дудник

200 тисяч українців щороку потребують переливання крові, — кардіологиня Олександра Дудник

10 квітня 2024 року, 11:05

5 квітня ДонорUA організували у Creative State of Arsenal 3 лекцію «Сердечна звичка», присвячену користі донорства крові для серцево-судинної системи (фото). Провела лекцію Олександра Дудник — кардіологиня та трансплант-координаторка Національного інституту ім. Амосова. Подію, яку відвідали 30 людей, провели у межах кампанії #Розквітай, що популяризує донорство крові.

Як розповіла Олександра Дудник, щороку 200 тисяч українців потребують переливання крові, і це — лише цивільні. Оскільки зазвичай кожну дозу донорської крові сепарують на окремі компоненти (еритроцитарну масу, тромбоконцентрат і плазму), одна донація може потенційно врятувати три життя. Але донорство приносить користь і самим донорам.

«Залізо може сприяти утворенню активних форм кисню, що пошкоджують артеріальні стінки, призводять до формування бляшок і тромбозу. Донорство знижує рівень вільного заліза, як наслідок — знижує його агресивні впливи на серцево-судинну систему», — розповіла кардіологиня.

Йдеться про надлишкове залізо — в нормі воно необхідне організму для транспортування кисню. Те ж саме стосується і холестерину. У крові він циркулює у вигляді сполуки з білками — ліпопротеїдів низької щільності. Коли їхній рівень зависокий, на стінках артерій можуть утворюватися холестеринові бляшки. Надлишок холестерину виводять із крові ліпопротеїди високої щільності.

«Уже після трьох донацій, завдяки зниження окислення сполуками заліза, знижується рівень ліпопротеїдів низької щільності та їхня агресивність. Регулярне донорство знижує ймовірність коронарних захворювань на 22% та підвищує рівень ліпопротеїдів високої щільності на 7,5%», — зазначила Олександра Дудник.

Медикиня розповіла також, що донорство робить кров менш в’язкою через втрату фібриногену, альбуміну та ліпідів. Регулярні донори мають нижчий рівень загального холестерину тригліцеридів та ліпопротеїдів низької щільності у крові. Як результат — в них рідше виникають серцево-судинні захворювання.

«Дослідження також показали зв’язок між регулярними донаціями крові та зниженням артеріального тиску при гіпертонічній хворобі. Вже після донацій у донорів з гіпертонічною хворобою II ступеня було виявлено виражене зниження АТ», — поділилася кардіологиня.

Оскільки Олександра Дудник є також трансплант-координаторкою, вона розповіла і про донорство анатомічних матеріалів, яке дозволяє нам врятувати чиєсь життя навіть після власної смерті. Четверо гостей, надихнувшись розповіддю лікарки, одразу після лекції підписали згоду на посмертне донорство.

Лекція відбулася в межах освітньої програми #Знай, яка є частиною кампанії #Розквітай. В ході кампанії проводяться виїзні донації, тематичні лекції та акції підтримки для донорів, а також випускається стильний благодійний мерч. Проєкт доводить, що здавати кров можна просто, комфортно й сучасно.

Подію провели ДонорUA за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку. Зміст новини не обов’язково відображає погляди ІСАР Єднання, погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду США.

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.