Всесвітній день здоров’я: право на кров і користь донорства

Всесвітній день здоров’я: право на кров і користь донорства

5 квітня 2024 року, 16:45

7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я. Тема цьогорічного свята — «Моє здоров’я — моє право», присвячена праву кожної людини на доступ до якісних медичних послуг, чистої води й повітря, повноцінного харчування, інформації у сфері здоров’я. Важливим є право і на доступ до донорської крові. Вона є безкоштовною, і трансфузійна допомога (переливання) має надаватися всім громадянам, які цього потребують, незалежно від статків. Та в Україні не всі пацієнти вчасно отримують таку допомогу.

Статистика крові до та після повномасштабного вторгнення

За підрахунками ДонорUA, ще до повномасштабної війни близько 75% пацієнтів, що потребують крові, не отримували її вчасно або взагалі. «Взагалі» означає, що людина потребує переливання терміново, і помирає, не дочекавшись його. Згідно з даними ВОЗ, аби повністю забезпечити країну донорською кров’ю, її регулярно мають здавати 30-40 людей на тисячу населення. В Україні у 2020 році було 11 донорів на тисячу осіб.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням українці почали здавати кров активніше — лише на платформі ДонорUA з лютого 2022 року зареєструвалися понад 110 000 донорів. Однак бойові дії та обстріли цивільних об’єктів загострили потребу у крові на 60%. Кров необхідна також ветеранам, які реабілітуються після поранень, і тисячам цивільних, чий стан не залежить від війни: людям з онкозахворюваннями, зокрема дітям, породіллям, пацієнтам, що проходять різноманітні операції або живуть з тяжкими рідкісними хворобами.

Кров для фронту

Понад 60% смертей від бойових поранень викликані крововтратою — вона може вбити людину за секунди. Якщо бійця вдалося стабілізувати, компенсувати крововтрату слід протягом перших 36 хвилин, максимум — упродовж години. Інакше, навіть якщо поранений виживе, він матиме тяжкі наслідки для організму. Якщо ж переливання крові зробили вчасно, боєць зможе мати задовільний стан здоров’я навіть після травматичної ампутації.

Своєчасна трансфузійна допомога — не лише право бійців, а й наш обов’язок. У 2023 році Уряд дозволив бойовим медикам робити переливання крові на догоспітальному етапі, себто на етапі евакуації або й до неї. Це крок, який допомагає зберігати більше життів наших захисників і захисниць. Але для того, аби переливати кров, треба постійно мати її в наявності, і забезпечити нею фронт можуть лише донори, адже вона ніде не продається.

Якщо вам уже є 18 років, ви важите 50 кг або більше та не маєте хронічних захворювань, здавайте кров — це донат, який не можна замінити нічим іншим. Ваші 450 мл крові врятують тих, хто рятує всю Україну.

Якщо ж ви не можете здавати кров, або хочете допомагати більше, підтримайте перевезення крові фінансово. Доставка цього вантажу на фронт небезпечна й логістично складна, тому потребує коштів. Кожна така поїздка коштує близько 50 000 грн і рятує до 1500 життів. Транспортування організовує ДонорUA спільно з МОЗ України та СДУ УЦТК.

Ви можете також підтримати організацію курсів для бойових медиків, де їх навчають переливати кров, та закупівлю обладнання. Аби зберігати і переливати кров на фронті, потрібні холодильники і підігрівачі, генератори для їхньої роботи, системи для трансфузії та багато іншого. Як допомогти — читайте за посиланням.

Користь для донорів

Щодо теми здоров’я, і тут для донорів є мотивація. Люди, що регулярно здають кров, мають на 37% нижчий ризик розвитку онкозахворювань. Донори також рідше страждають від серцево-судинних захворювань, зокрема тромбозу, і загалом менше хворіють.

Реєструйтеся на ДонорUA, здавайте кров зручно і системно та піклуйтеся про себе — від цього залежить ваша змога допомагати іншим. Ваша кров переможе!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.