Платформі «ДонорUA» — 8 років!

Чого вдалося досягти за цей час

29 березня 2023 року, 10:42

Цього місяця «ДонорUA» відзначає восьму річницю свого створення. 8 років ми як соціальний стартап розвиваємо систему крові та культуру донорства в Україні, підтримуючи Міністерство охорони здоров’я та медичні реформи на шляху до євроінтеграції. «ДонорUA» є першою в Україні онлайн-платформою, для рекрутингу донорів та просвітництва у відповідних напрямках. Розробку платформи координував наш СТО та співзасновник Олександр Краковецький.

За час існування проєкту керівниця «ДонорUA» Ірина Славінська увійшла до складу Ради з молодіжних питань при Президентові України та до опікунської ради при обласному Центрі служби крові Львівщини, а також стала співавторкою Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Донорство крові поступово інтегрується в українську культуру як регулярний та важливий прояв волонтерства. Звісно, роботи ще дуже багато, але результати надихають нас рухатися далі та допомагати цивільним і військовим пацієнтам, наближати нашу перемогу та втілювати в життя головну місію проєкту — вчасно забезпечити пацієнтів якісними компонентами крові.

Дякуємо всім, хто розвиває донорський рух разом з нами усі ці 8 років! Розповімо детальніше, що ще нам вдалося зробити протягом цього часу.

Понад 100 000 зареєстрованих донорів, 270 подій і 300 волонтерів

«ДонорUA» — перший в Україні загальнонаціональний реєстр донорів. У період з 2015 по 2023 рік на платформі зареєструвалися понад 122 500 донорів, з них значна кількість долучилася після повномасштабного вторгнення росіян. Так, у перші 4 дні після 24 лютого на сайті зареєструвалися близько 25 тисяч осіб. Дякуємо вам за вашу готовність допомагати!

За 8 років ми провели 270 подій — мистецьких та благодійних акцій, що популяризують донорство і допомагають поповнити запаси крові у конкретних містах. Серед них — виставка «Донорство — це про життя» у рамках DonorUA Art Project, що об’їхала майже всі обласні центри України, а також святкові донації до Дня Святого Миколая («Найтепліший день донора») та Дня закоханих, регулярна акція «Додай червоного» тощо.

Завдяки цим заходам, ми сформували волонтерські осередки у 15 містах — усього в них залучені понад 300 волонтерів. Якщо ви не можете здавати кров, але хочете підтримати розвиток донорства в Україні, ви також можете стати нашим волонтером чи волонтеркою (якщо ж можете здавати кров, ніхто не заборонить вам робити й те, і інше).

150 000 врятованих життів

Одна доза крові у середньому використовується для трьох пацієнтів, тож, згідно з кількістю донацій, зареєстрованих на сайті, за час існування платформи наші донори врятували понад 150 000 людей.

Окрім того, з квітня 2022 року ми доставляємо компоненти крові у прифронтові регіони, в чому нам допомагає проєкт «Ми однієї крові», ініційований ПУМБ. Ви також можете допомогти донатом — кошти необхідні для придбання пального, технічного обслуговування автівок та оплати праці водіїв, котрі ризикують життям.

Лише за 8 місяців співпраці з ПУМБ було здійснено 37 поїздок, що дозволило врятувати близько 40 000 життів наших захисників та захисниць, а також поранених цивільних.

Співпраця з державою та бізнесом

Платформа «ДонорUA» закріпила співпрацю з Міністерством охорони здоров’я України та регіональними центрами служби крові. У 2022 наша організація підписала Меморандум про співпрацю з Українським центром трансплант-координації та запустила у партнерстві всеукраїнську інформаційну кампанію «Твоя кров може воювати. Стань донором».

Також ми залучили бізнес-структури, що допомагають розвивати донорство як на корпоративному, так і на національному рівні. Сьогодні нашими партнерами є Radisson Blu Hotel, Gelius, Американська торговельна палата, Фармак, Ciklum, Uklon, MacPaw, Uber, OLX, Пумб і не тільки.

У 2021 році ми спільно з торговельною маркою «Природне джерело» провели інформаційно-просвітницьку кампанію та благодійну ініціативу «Крапля до краплі». В рамках цієї співпраці ми провели дослідження щодо донорства в Україні та організували комплекс заходів у кількох містах, де відвідувачі могли визначити свою групу крові, дізнатися більше про підготовку до донації та важливість підтримки водного балансу.

Допомога центрам крові

У другій половині 2022 року за підтримки англійської благодійної організації Global Blood Fund наші волонтери пригощали домашніми обідами працівників центру крові у Дніпрі.

Завдяки вашим донатам та підтримці від компаній «Епіцентр К», Rebuild Ukraine та Semantic Force, ми придбали обігрівачі для центрів крові у Запоріжжі, Одесі, Хмельницькому, Полтаві, Луцьку, Дніпрі, Чернігові, Харкові, Івано-Франківську, Чернівцях, Рівному, Львові, Житомирі, Кропивницькому, Тернополі та Вінниці.

За бажання ви можете прочитати більше про наші проєкти, а також підтримати нашу діяльність:

Разом ми здатні на більше!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.