Позивний «Донор»: тероборонівець Олександр Шаповал здав кров більше 150 разів

Позивний «Донор»: тероборонівець Олександр Шаповал здав кров більше 150 разів

«Страшний не вигляд голки — страшно лишатися осторонь чужої біди»

20 червня 2023 року, 13:42

Цьогоріч 47 неймовірних людей отримали премію ДонорUA Awards. Серед них — Олександр Шаповал з міста Суми, який наразі захищає Україну в лавах Територіальної оборони та продовжує здавати кров, коли має таку нагоду. На рахунку бійця — понад 150 донацій цільної крові, плазми, тромбоцитів. Заслужений Донор розповів, як розпочав свій шлях і чим мотивується досі.

У мирний час Олександр працює майстром з електротехнічних робіт і має в підпорядкуванні бригаду людей, з якими займається ремонтом на заводі «Сумихімпром». У зв’язку з широкомасштабним вторгненням чоловік вступив до лав ТрО і тепер обороняє місто.

«У підрозділі потрібно мати позивний, і оскільки в мене великий досвід у донорстві й люди це знають, хлопці одразу сказали, що в мене буде позивний «Донор», й інших варіантів бути не може», — розповідає Олександр.

Вперше чоловік здав кров для дитини свого друга — потрібно було 7 людей, аби зібрати кількість крові, необхідну для лікування. Було це близько 15 років тому.

«Нас зібрали, усі ми непокоїлися, адже чули якісь міфи. Подейкували, що під час донації можна заразитися, що це боляче, проте все пройшло дуже добре. До того ж, усе приладдя стерильне, розпаковують його при нас, кваліфікація персоналу теж на рівні. Тож усім, хто сумнівається, чи варто здавати кров, раджу спробувати — як мінімум, аби побачити, що нічого там немає страшного. Відчуття, що ти комусь допоміг, набагато важливіше за секундний дискомфорт від проколу. Страшний не вигляд голки — страшно лишатися осторонь чужої біди», — зазначає Донор.

Дитина, для якої товариші здавали кров, видужала, і Олександра це надихнуло. З того часу і дотепер чоловік продовжує допомагати кров’ю тим, хто цього потребує: «Не тому що в мене її багато, — зазначає він, — а тому що хтось без неї не зможе. Вона необхідна породіллям, діткам з онкогематологією, а через вторгнення держави-агресора багато крові потрібно для наших поранених захисників та цивільних, які теж страждають від російського терору».

Донації боєць уже не рахує — пів року тому їх було зафіксовано близько 150, а компоненти крові Олександр продовжує здавати щомісяця, іноді по два рази. Коли є можливість, командири відпускають його на донацію.

«Здаю цільну кров, тромбоцити, плазму, — розповідає Донор, — Щодо останньої, можна часто почути, що плазма використовується не для лікування людей, а для виготовлення ліків, що це комерція, і тому здавати плазму не варто. Але я хочу стати на бік виробників, адже ці ліки теж комусь рятують життя й теж необхідні. А комерція — це і про хліб, який ми їмо».

Родичі та знайомі знають про добру традицію Олександра ділитися кров’ю. Коли чоловік отримав статус Почесного донора, а згодом і Заслуженого, декого це надихнуло. Дружина і племінниця бійця також здають кров.

«У житті виходить так, що коли ми чуємо про чиїсь вчинки чи спосіб життя, ми думаємо, що все це відбувається «десь там», — ділиться Олександр, — А коли ми бачимо, що це наш друг, брат, сусід чи знайомий є тією людиною, про яку говорять, ми розуміємо, що добрі справи робляться не вигаданими людьми з новин, а такими ж, як ми. Неважливо, про військових ідеться, правоохоронців чи донорів — ми усвідомлюємо, що все це люди, яких ми знаємо і можемо бачити щодня».

Ще семеро знайомих особисто зізналися Донору, що стали на цей шлях завдяки його прикладу — станом на сьогодні ці люди вже самі отримали звання Почесних донорів і крокують до Заслужених. Не в останню чергу це завдяки тому, що Олександр багато розповідає про переваги донорства та ділиться власним досвідом.

«Не слід забувати, що донорство — це ще і про власне здоров’я, — зазначає боєць, — Якщо людей не мотивує можливість комусь допомогти, можна нагадати, що в донорів безкоштовно беруть аналізи й моніторять стан їхнього здоров’я. Зараз у центрах крові використовується потужна техніка, яка одразу визначає близько 20 показників крові, й це допомагає на ранній стадії виявити якісь хвороби чи порушення.

Я відчуваю користь донорства і для загального самопочуття, і для емоційного стану — завжди приємно бути корисним і допомагати. Якщо людина може поділитися своїм здоров’ям — це фундамент добрих справ. Усе завжди треба починати з себе».

Пишаємося нашими неймовірними донорами та дякуємо Олександру Шаповалу, котрий захищає спокій земляків і рятує їхні життя.

Якщо ви бажаєте поділитися власною історією донорства, зробити це можна в межах нашої кампанії #Розквітай, заповнивши форму. Ініціатива покликана розповісти про донорство крові не лише як про добру справу, а як про корисну звичку та важливий аспект сучасного способу життя, і ваш унікальний досвід допоможе надихнути інших.

ДонорUA Awards — щорічна премія, в межах якої ми нагороджуємо Почесних, Заслужених, регулярних донорів і донорів-амбасадорів, аби віддячити людям, які системно допомагають рятувати життя військових і цивільних. Реєструйтеся на платформі ДонорUA, аби також отримувати приємні бонуси в якості подяки за свою активність і небайдужість.

Окрім залучення та координації донорів, ДонорUA організовує тематичні заходи, веде просвітницьку діяльність та транспортує донорську кров до прифронтових регіонів. Ви можете долучитися до донорського руху фінансово — це не менш важливо, ніж здавати кров. Підтримайте ДонорUA у будь-який зручний спосіб — наприклад, налаштувавши разовий або регулярний платіж на платформі Buy Me a Coffee. Заздалегідь дякуємо за будь-яку підтримку!

Поділитися:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Хочеш бути в курсі всіх подій?

В каналі ми публікуємо цікаві факти, дописи, анонси, що пов'язані з донорством крові, сучасними трендами в медицині та використанню інформаційних технологій.