Харчування донора та інші важливі деталі підготовки до здачі крові

Як правильно підготувати організм до донації та відновитися після

Їжа, спожита донором перед здачею крові, має надзвичайно важливе значення. Якщо у вас виявлять певні речовини в крові, то її просто не переллють пацієнтам. Лише один горішок, шматочок халви чи ще якийсь дрібний смаколик може все зіпсувати. До вашої уваги стаття про те, що можна та не можна вживати перед донацією.

alt text

Чому важливо, щоби донори правильно харчувалися?

Неправильне харчування впливає на якість крові, тому є протипоказанням до донорства. Це стосується не лише алкоголю чи відверто шкідливої їжі на кшталт фаст-фуду. Донори мають щодня отримувати певну кількість білків, жирів, заліза, мінеральних солей, пити достатньо рідини та дотримуватися належної калорійності раціону. Стежити за своїм харчуванням необхідно не лише напередодні процедури донації крові, а постійно.

Важливо! Дотримання рекомендацій щодо здорового харчування обов'язкове! Найменші порушення в дієті можуть призвести до серйозної зміни якості крові та її компонентів. Від цього залежатиме якість наданої допомоги хворому. Результатом порушення донорської дієти може стати не просто зміна аналізу крові, а й ризик для життя іншої людини.

alt text

Що не рекомендують їсти перед донацією?

Склад раціону, вживання алкоголю чи ліків можуть уплинути на певні показники крові, тому радимо відмовитися від нижченаведеного списку продуктів або препаратів:

  • копчена, гостра та смажена їжа з численними спеціями – табу мінімум упродовж 48 год перед донацією;
  • соління радять не вживати протягом доби перед здачею крові;
  • молочні продукти, у тому числі йогурти, сир, вершки, масло, а також яйця. Вживання навіть невеликої кількості жирів, тваринних білків впливає на склад і якість крові, заважає її розподілу на компоненти. Також через мікрочастинки жиру сироватка крові стає надто густою, в'язкою, набуває каламутного вигляду. Це називають хільозом плазми. Відмовитися від перелічених продуктів краще мінімум за добу до донації;
  • горіхи, фініки та банани заборонені з тієї ж причини на той самий термін;
  • буряк не рекомендують вживати впродовж 48 год перед процедурою;
  • чорницю варто припинити їсти за 72 год до забору крові;
  • ковбасні вироби – сосиски, ковбаси, шинку не слід вживати принаймні за 36 годин до процедури;
  • чипси, сухарики, халва, насіння, снеки, солодкі магазинні напої, кетчуп, майонез, інші магазинні соуси та маринади містять безліч шкідливих синтетичних речовин, які суттєво погіршують якість крові, тому мають бути виключені з уживання мінімум за 48 годин до здачі крові;
  • алкоголь, енергетичні напої. Про вживання таких напоїв донору краще забути назавжди, але, якщо випили, утримайтеся від донації найближчі 48 год;
  • лікарські засоби не слід вживати впродовж останніх 72-х год. Щодо винятків краще порадитися з лікарем.

Куріння – ворог здоров'я не тільки донора, а й пацієнта, який отримує таку кров. Утриматися від паління слід мінімум за дві години до донації та дві години після.

Небажано також перед здачею крові пити каву – принаймні протягом 4-5 годин. Оскільки кофеїн звужує судини, у донора може бути важче взяти необхідну кількість крові. Утриматися від кавування варто також протягом 12 годин після донації, так як кофеїн має сечогінний ефект, а для донора важливо підтримувати достатню кількість рідини в організмі, аби швидше та якісніше відновити кров.

alt text

Що рекомендують їсти перед процедурою?

Перелік рекомендованих продуктів набагато менший, але корисніший для здоров'я донора.

Порція напою обов'язкова безпосередньо перед здаванням крові з метою запобігання розвитку гіповолемічної реакції організму через різку зміну артеріального тиску. Рекомендують випити воду, солодкий чай, компот із сухофруктів.

Легкий сніданок слід з'їсти за 2-3 год до процедури. У день донації, щоб уникнути непритомності та слабкості, варто перекусити вареними крупами на воді чи макаронними виробами без додавання вершкового масла. Можете з'їсти хліб, сушку, сухарі (не магазинні снеки!), вівсяне печиво. Також дозволені пропарена риба та відварене м'ясо нежирних сортів. Проте деякі центри крові наполягають на відмові від м'яса та риби напередодні донації – слід уточнити цей момент на етапі планування кроводачі.

Упродовж дня після донації бажано уникати інтенсивних фізичних навантажень, керування автомобілем та іншою технікою, яка потребує підвищеної концентрації.

Дотримуйтеся спеціального харчування перед донаціями та долучайтеся до донорського руху задля порятунку життів!

Поділитись:

Підпишись на нашу розсилку, щоб бути в курсі всіх новин та активностей:

Кровопедія